janowicestec1Wieliczka1dabrowkastolGaj1
jesteś w »Winnice

Winnica Chronów

 

Chronów 209
32-720 Nowy Wiśnicz
Tel. komórkowy: 691 974 741

strona internetowa: www.winnicachronow.pl
e-mail: winnica.chronow@gmail.com

 WINNICA ZOSTAŁA WŁĄCZONA DO

MAŁOPOLSKIEGO SZLAKU WINNEGO W 2017 R.

Fot. Wojciech Salamon

Anna Cybulska i Michał Chrząstek, z wykształcenia budowlańcy, poznali się podczas studiów na Politechnice Opolskiej, potem przez kilka lat mieszkali w Gdańsku, pracując w swoim wyuczonym zawodzie. Już wtedy zakiełkowała im myśl, aby możliwie długą resztę życia spędzić na własnej winnicy, zajmując się na pełny etat jej uprawą i produkcją wina. W ostatnich latach w Polsce dziesiątki, jeśli nie setki osób wpadły dokładnie na ten sam pomysł, ale mało kto ośmielił się w sposób tak szybki i zdecydowany urzeczywistnić ów nieco ryzykowny zamiar. Oboje wciąż byli jeszcze przed trzydziestką, gdy rzucili się na naprawdę głęboką wodę.

Fot. Wojciech Salamon

Pierwszym etapem ich planu stała się przeprowadzka do Krakowa, gdzie Michał znalazł pracę, a stąd było już o wiele łatwiej rozglądać się za działką odpowiednią do założenia przyszłego gospodarstwa winiarskiego. Miejsce takie znaleźli dość szybko i już w roku 2011 mieli na własność swój wymarzony kawałek ziemi na Pogórzu, w miejscowości Chronów koło Nowego Wiśnicza. Od nazwy wsi całe przedsięwzięcie zostało nazwane Winnica Chronów. Założyciele winnicy niemal od razu zabrali się za przygotowanie terenu pod przyszłą uprawę, a równocześnie rozpoczęli budowę domu według własnego projektu. Pierwsza część winnicy zmaterializowała się już wiosną 2012 roku, gdy na odpowiednio uprawionym poprzedniej jesieni polu, w ciągu zaledwie trzech dni wysadzono do gruntu tysiąc sadzonek winnej latororośli. W następnych dwóch sezonach uprawa ta była stopniowo powiększana, uzyskując w 2014 swoje obecne rozmiary.

Fot. Wojciech Salamon

Dziś winnica zajmuje obszar 0,86 hektara i liczy około 2,5 tysiąca krzewów. Jest ona położona na wysokości około 280 metrów n.p.m., na stosunkowo łagodnym południowo-zachodnim zboczu opadającym w stronę niewielkiej dolinki. Poza popularnymi i dobrze sprawdzonymi w tej części Polski szczepami, jak seyval blanc, solaris, hibernal i jutrzenka na wina białe oraz regent, rondo, maréchal foch i léon millot na wina czerwone, posadzono tu tytułem próby cały zestaw nowych, odpornych krzyżówek amerykańskich, jak praire star, la crescent, marquette, frontenac i parę innych. W sumie więc uprawia się tu aż 17 odmian winorośli.

W roku 2013 z młodziutkich, posadzonych zaledwie rok wcześniej krzewów udało się zebrać pierwszy, niewielki plon winogron i zrobić na próbę kilkadziesiąt litrów wina. Wtedy też nasi młodzi winiarze postanowili ostatecznie wyprowadzić się z Krakowa i wraz trzyletnią córeczką zamieszkali we wciąż jeszcze nie gotowym domu na winnicy. W następnych latach, wraz z dorastaniem kolejno sadzonych krzewów wydajność winnicy rosła w postępie niemal geometrycznym i w rekordowym pod tym względem roczniku 2016 udało się wyprodukować 1400 litrów wina. Kapryśny polski klimat nie dał jednak o sobie zapomnieć. Podobnie jak w wielu innych winnicach na południu Polski, rok 2017 zapisał się w Chronowie fatalnymi przymrozkami wiosennymi oraz wilgotnym latem, co sprawiło, że nie uzyskano nawet jednej czwartej plonu z poprzedniego rocznika. Miejmy nadzieję, że tak fatalny dla winiarzy rok nieprędko się powtórzy Anna i Michał nie mieli wcześniej żadnych większych doświadczeń związanych z uprawą winorośli i wyrobem wina, ale okazało się, że na karpackich pogórzach można już co nieco nauczyć się w tym fachu podpatrując sąsiadów. W odległych kilka kilometrów od Chronowa Łazach znajduje się uniwersytecka Winnica Nad Dworskim Potokiem, którą prowadzi jeden z najbardziej doświadczonych małopolskich winogrodników i winiarzy Adam Kiszka. Stamtąd, jak przyznają, zaczerpnęli sporo praktycznej wiedzy. A dla podbudowania teorii pani Anna została absolwentką rocznych studiów podyplomowych z enologii na Uniwersytecie Jagiellońskim.

Fot. Wojciech Salamon

W Winnicy Chronów są produkowane wyłącznie wina wytrawne, białe, czerwone i różowe, zarówno odmianowe, jak i kupażowane. Winiarze starają się robić swoje trunki w sposób jak najbardziej naturalny. Do ich fermentacji i dojrzewania używają wyłącznie zbiorników ze stali nierdzewnej lub szkła, nie stosują przy tym chemicznego odkwaszania, szaptalizacji, wiórów dębowych, dosładzania, ani innych podobnych dodatków. Jedyną metodą poprawiania parametrów wina, jaką czasami stosują jest kupażowanie poszczególnych partii i odmian.

Fot. Michalina Brach

W roku 2016 winnica rozpoczęła zarejestrowaną komercyjną produkcję, a powstałe wówczas wina mogły już znaleźć się w oficjalnej sprzedaży. Właściciele nie myślą jednak koncentrować się na szerokiej dystrybucji, lecz największą nadzieję pokładają w rozwoju turystyki winiarskiej oraz sprzedaży swoich wyrobów na miejscu, w gospodarstwie. Już dziś oferują degustacje, zwiedzanie winnicy, a także warsztaty łączenia win z lokalnymi potrawami. Propozycja dla szczególnie zainteresowanych winomanów obejmuje także uczestnictwo w winobraniu oraz w innych pracach w winnicy i winiarni. W sezonie 2018 planowane jest także uruchomienie dwóch niezależnych rodzinnych apartamentów, zapewniających łącznie nocleg dla ośmiu osób. W dalszych planach jest powiększenie winnicy do areału około 2,5 hektara, a także budowa profesjonalnej winiarni oraz uzyskanie większej liczby miejsc noclegowych.

 

Winnica Rodziny Steców

Rafał Stec

Wołowa 60
33-170 Tuchów
Tel. komórkowy: 602 725 783

strona internetowa: www.winnicarodzinystecow.pl
e-mail: rstec@wsn.pl

Jedną z największych sensacji ostatniego rocznika w Polsce stały się wina z mało dotąd znanej Winnicy Rodziny Steców w Tuchowie pod Tarnowem, które gdziekolwiek się pojawiły zdobywały medale i wyróżnienia. Wystarczy tylko wspomnieć cztery złote medale uzyskane na międzynarodowym konkursie Galicja Vitis 2014.  

  

Fot. Wiktor Chrzanowski

Winnica została założona w 2007 roku przez Agnieszkę i Rafała Steców i po kilkukrotnych dosadzeniach uzyskała obecny obszar 3 hektarów. Jest ona położona w przysiółku Wołowa, na wysokim, południowo-zachodni zboczu o dość dużym spadku. Występują tam dość zróżnicowane gleby gliniasto kamienne z domieszką piaskowców, łupków i margli. Najważniejsze uprawiane dziś odmiany, to seyval blanc, bianca, hibernal, jutrzenka, johanniter i solaris na wina białe, oraz regent, rondo, marechal foch i leon millot  na czerwone.

  

Fot. Wiktor Chrzanowski

Winiarską pasja zaraził się także syn założycieli Michał, który formalnie przejął część winnicy. W tym roku państwo Stecowie rozpoczynają oficjalną produkcję wina przeznaczonego do sprzedaży. W przyszłości planowane jest powiększenie winnicy do areału około 5–6 hektarów i budowa winiarni z prawdziwego zdarzenia, gdyż obecnie produkcja wina odbywa się w weekendowym domu właścicieli. 

Fot. Wiktor Chrzanowski

 

Winnica Rodziny Steców znajduje się na trasie POMIĘDZY BIAŁĄ A KOKOCZĄ

więcej o trasie »

 

 

Winnica Koniusza

Andrzej Płyś

Łyszkowice 46, 32-104 Koniusza
Tel.: 12 412 86 66
Tel. komórkowy: 502 673 820

strona internetowa: www.winnicakoniusza.pl
e-mail: winnicakoniusza@gmail.com


WINNICA ZOSTAŁA WŁĄCZONA DO

MAŁOPOLSKIEGO SZLAKU WINNEGO W 2017 R.

Fot. Wiktor Chrzanowski

Ciepłe i żyzne wyżyny lessowe w okolicach Proszowic pozostają wciąż jednym ze stosunkowo najmniej wykorzystanych potencjalnych obszarów winiarskich w Małopolsce. Tereny te odznaczają się wyjątkowo korzystnym dla uprawy winorośli klimatem, z długim sezonem wegetacyjnym, upalnym latem, łagodną zimą i najniższą w całym województwie sumą opadów. Zakładaniu winnic sprzyja także dość urozmaicony, pełen pagórków, dolin i zboczy tamtejszy krajobraz oraz lekkie, dobrze przepuszczalne gleby lessowe i czarnoziemy, na których winne krzew mogą się głęboko zakorzenić.

 

Fot. Wiktor Chrzanowski

Winogrodnicze walory tych okolic poświadczają także dość liczne wzmianki o istnieniu takich upraw w przeszłości. Jedne z największych i najważniejszych plantacji winnej łozy w okolicach Krakowa znajdowały się niegdyś na wysokiej południowej skarpie lessowego płaskowyżu, opadającej w stronę doliny Wisły. W okolicach Nowego Brzeska znajdowały się uprawy należące do klasztoru norbertanów w Hebdowie, wymieniane w dokumentach już w 1279 roku. Natomiast biskupi krakowscy mieli swoje rozległe winnice w sąsiednich Wawrzeńczycach, gdzie – jak pisał w XVII wieku Szymon Starowolski – „winograd niecierpkiego był smaku”.

Winorośl uprawiano także w położonej nieco bardziej na północ dolinie Szreniawy. W roku 1283 wzmiankowana jest winnica w Prandocinie koło Słomnik, należąca do klasztoru cystersów w Mogile. W roku 1394 wspomina się o uprawie winorośli w tak zwanym podrzędstwie proszowickim, czyli królewskich dobrach stołowych wokół Proszowic, skąd dostarczano na potrzeby zamku wawelskiego różne produkty, w tym wino. Wina proszowickie były wówczas wyżej cenione, niż te pochodzące z pozostałych królewskich winnic – z Zagości i Nowego Korczyna. Winiary koło Pałecznicy są dziś „zwykłą” wsią, jednak w średniowieczu była to osada służebna, której mieszkańcy specjalizowali się w uprawie winorośli i wyrobie wina. Miejscowość ta była wzmiankowana już w połowie XIII wieku jako własność biskupów kujawskich, a później należała do kurii krakowskiej.

Bodaj największą plantacją winorośli jaka obecnie istnieje w tych stronach jest rodzinna Winnica Koniusza. Jej założyciel Andrzej Płyś, jest z wykształcenia inżynierem mechanikiem po AGH. Przed prawie dwudziestu laty pan Andrzej wraz z żoną, która pochodzi z tych okolic, kupili tu stare gospodarstwo z domem do remontu, traktując je jako działkę rekreacyjną. W pakiecie z zabudowaniami dostał im się również całkiem spory kawałek rolnej ziemi, więc postanowili jakoś ją wykorzystać. Pan Andrzej na początku posiał zboże, ale uprawa ta szybko okazała się nieopłacalna i wówczas zakiełkował pomysł winnicy.

Początki tej plantacji były dosyć skromne – w 2006 roku na zaledwie paru arach posadzono na próbę 100 krzewów winorośli. W tym samym roku pan Andrzej zakwalifikował się do dwuletniego  programu szkoleniowego „Winnice Małopolski”, organizowanego przez Małopolską Agencję Rozwoju Regionalnego. W ramach tego programu mógł ukończyć kursy uprawy winorośli i produkcji wina w renomowanej szkole winiarskiej w Klosterneuburgu pod Wiedniem. W następnych latach winnica była stopniowo powiększana, uzyskując obecny areał prawie jednego hektara. Wkrótce też obok wyremontowanego domu i winnicy stanął budynek przetwórni służący do produkcji wina.

  

Fot. Wiktor Chrzanowski

Winnica znajduje się w miejscowości Łyszkowice w gminie Koniusza (stąd jej nazwa) i została posadowiona na łagodnym południowo-zachodnim stoku, na wysokości około 280–290 metrów n.p.m. Jej podłoże stanowi warstwa lessu zalegająca na rumoszu skał wapiennych. W winnicy spotyka się dość szeroki wachlarz odmian winorośli, co poniekąd wynika z eksperymentalnego charakteru tych nasadzeń w pierwszych latach. Wśród szczepów na wina białe dominują solaris i johanniter, ale obok nich występuje też bianca, seyval blanc, jutrzenka i muszkat. Najważniejszymi odmianami do wyrobu win czerwonych i różowych to regent i rondo, a ich uzupełnienie stanowią léon millot, maréchal foch, zweigelt i cabernet cortis.

W winnicy są wyrabiane wina białe, różowe i czerwone, najczęściej kupaże, rzadko wina odmianowe. Produkcja odbywa się w tradycyjny sposób: wina białe i różowe fermentują i dojrzewają w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a wina czerwone dodatkowo leżakują w beczkach z dębu węgierskiego. Wina te regularnie zdobywają medale i wyróżnienia na polskich konkursach winiarskich. Winnica Koniusza prowadzi zarejestrowaną komercyjną działalność i sprzedaje swoje wina zarówno na miejscu w gospodarstwie oraz w paru miejscach w Krakowie. Gospodarze zapraszają także do zwiedzania winnicy oraz na degustacje.

Winnica Janowice

Barbara i Wiesław Chlipała

Janowice k/Zakliczyna
GPS: N 49°54'13.2 E 20°50'21.4
Tel. komórkowy: 604413265, 504741916

strona internetowa: www.winnicajanowice.pl
e-mail: info@winnicajanowice.pl

Jedyną szerzej znaną atrakcją Janowic, miejscowości położonej malowniczo wśród wzgórz na prawym brzegu Dunajca, kilka kilometrów w dół rzeki od Zakliczyna, był dotąd neogotycki pałac Stadnickich, otoczony rozległym angielskim parkiem pełnym pomnikowych drzew. Dziś jednak coraz częściej słyszy się także o tamtejszych winnicach i janowickich winach. Cała zresztą okolica w promieniu kilkunastu kilometrów zalicza się do najbardziej „zawinniczonych” rejonów Małopolski, mniejsze lub większe winnice spotyka się tu bowiem niemal w co drugiej wsi, a wśród nich są również tak znane, jak Zadora, Zawisza, czy Winnice Rodziny Steców.

Fot. Wiktor Chrzanowski

W samych Janowicach znajdują się aż dwie profesjonalnie prowadzone plantacje winnej latorośli, które już dały się poznać z dobrej jakości swoich win. Starsza z nich, to założona w 2011 roku Winnica Uroczysko (o której piszemy w innym miejscu tego przewodnika). W roku 2013 na tym samym zboczu, zaledwie kilkadziesiąt kroków poniżej Uroczyska, została posadzona kolejna taka plantacja – Winnica Janowice. Obydwie zaliczają się do najładniej położonych winnic w Polsce, znajdują się bowiem na wyniosłym wzniesieniu, opadającym dość stromo ku widocznej w dole wstędze Dunajca. W dalszej perspektywie widać stąd spory odcinek doliny tej rzeki oraz otaczające ją wzgórza, a także kilka pasm górskich na horyzoncie.


Fot. Wiktor Chrzanowski

Nasadzenia Winnicy Janowice zajmują obszar około 80 arów i znajdują się na wysokości od 265 do 285 metrów n.p.m., kilkadziesiąt metrów ponad lustrem przepływającego poniżej Dunajca (205 m n.p.m.) Poza spektakularnymi widokami położenie takie zapewnia przede wszystkim korzystne warunki do uprawy winorośli. Zbocze układa się tu w wyraźne wybrzuszenie, opadające dość stromo na południe i zachód. Taka konfiguracja sprawia, że słońce oświetla winne krzewy praktycznie od rana do wczesnego wieczora, a dzięki zjawisku inwersji termicznej są one mniej narażone na przymrozki i silne mrozy.

Założyciele winnicy, państwo Barbara i Wiesław Chlipałowie na co dzień mieszkają w nieodległym Tarnowie, ale oboje pochodzą z Pogórza i jak mówią, zawsze ciągnęło ich w tamte strony. Dlatego postanowili zawczasu rozejrzeć się za kawałkiem ziemi w tych okolicach i założyć jakąś ciekawą uprawę, aby nie nudzić się na przyszłej emeryturze. Wybór padł na winnicę. Oboje są z wykształcenia chemikami (pani Barbara uczy tego przedmiotu w jednym z tarnowskich liceów), więc pomyśleli sobie, że ta wiedza przyda się im przy produkcji wina. Samej uprawy również się nie bali, gdyż od lat z pasją zajmują się sporym przydomowym ogrodem, w którym nie brakuje także rządka winorośli. Kiedy więc tylko udało się im kupić odpowiednią do takiej uprawy niemal hektarową działkę, od razu zabrali się do ciężkiej pracy.

Cały rok 2012 poświęcili na doprowadzenie do porządku tej nieco zaniedbanej długim ugorowaniem parceli, a już następnej wiosny posadzili tam jednorazowo, w ciągu zaledwie tygodnia, aż 4800 krzewów winorośli, co z uwagi na trudny teren było nie lada wyzwaniem organizacyjnym. Najbardziej strome i kamieniste, ale też najcieplejsze części działki, gdzie możliwa jest jedynie ręczna uprawa, obsadzono gęsto wymagającymi krzewami Vitis vinifera: pinot noir, chardonnay i siegerrebe. Na żyźniejszych i łagodniej nachylonych partiach zbocza znalazły swoje miejsce odporniejsze odmiany mieszańcowe – regent i rondo na wina czerwone oraz seyval, solaris i johanniter na wina białe.


Fot. Wiktor Chrzanowski

W 2014 roku z pozostawionych na młodziutkich krzewach pojedynczych gron wytłoczono na próbę mikroskopijne partie wina z poszczególnych szczepów. Efekty były na tyle zadowalające, że nasi początkujący winiarze zdecydowali się czym prędzej rozpocząć zarejestrowaną komercyjną produkcję. Czym prędzej załatwiono więc wszelkie potrzebne formalności, zakupiono odpowiedni sprzęt do produkcji i już w roczniku 2015 powstały pierwsze wina przeznaczone do sprzedaży.

 
Fot. Wiktor Chrzanowski

W tym samym mniej więcej czasie powyżej winnicy stanął niewielki budynek gospodarczy oraz obszerna zadaszona altana, pomyślane jako zaplecze do przyjmowania zwiedzających, organizowania degustacji oraz bezpośredniej sprzedaży. Latem 2016 pierwsze grupy enoturystów mogły już odwiedzić winnicę i spróbować na miejscu tutejszych win. Wina te były również zaprezentowane na szeregu degustacji i imprez winiarskich, zbierając bardzo pochlebne opinie krytyków i publiczności. W wolnych chwilach w prowadzeniu gospodarstwa winiarskiego pomagają także córki państwu Chlipałów, na co dzień mieszkające i pracujące już poza rodzinnym domem: Kinga, która jest anglistką i Karolina, zawodowa skrzypaczka. To ich głównie zasługą jest świetna oprawa graficzna tutejszych win oraz materiałów promocyjnych winnicy.

 

Winnica Janowice znajduje się na  trasie VITIS MUSICA W DOLINIE DUNAJCA

więcej o trasie »



Winnica "Święty Spokój"

 

ul. Widokowa 110
32-089 Zelków
Tel. komórkowy: 600 906 501

WINNICA ZOSTAŁA WŁĄCZONA DO

MAŁOPOLSKIEGO SZLAKU WINNEGO W 2017 R.

 

Fot. Winnica "Święty Spokój"

Miejscowość Zelków jest położona na południowej krawędzi Jury Krakowsko-Częstochowskiej, w miejscu, gdzie wapienny płaskowyż urywa się dość nagle i opada ponad stumetrową skarpą w stronę podmokłych łąk nad Rudawą i nieodległego Krakowa. Tu właśnie ulokowała się niewielka rodzinna Winnica Święty Spokój, jedna z najbardziej urokliwych i najciekawszych upraw winorośli w najbliższych okolicach miasta. Wysokie, ciepłe i słoneczne zbocze, ciągnące się dobrych kilkanaście kilometrów od wylotu Doliny Prądnika na zachód w stronę Krzeszowic, od wieków przyciągało uwagę winogrodników. Według miejscowej tradycji w czasach panowania Jadwigi i Jagiełły zasadzono winnice w sąsiadujących z Zelkowem Bolechowicach, gdzie mieli swój dwór biskupi krakowscy. Dziś jeszcze jedna z tamtejszych ulic nosi nazwę Winnica. 

W połowie XV wieku duża winnica istniała w sąsiednich Karniowicach, zapewne tam, gdzie jeszcze dziś są widoczne ślady tarasów na wysokiej skarpie ponad dworem. W 1456 roku ówczesna dziedziczka Katarzyna Melsztyńska, wdowa po kasztelanie krakowskim Mikołaju z Michałowa, pozwała przed sąd niejakiego Świętosława Skwarę, karczmarza z pobliskiego Giebułtowa, za podpalenie winnicy i przyległego sadu. Wynikłą stąd stratę wyceniono na 100 grzywien, czyli 4800 groszy praskich. Była to wówczas znaczna kwota, za którą można było na przykład kupić pięć łanów (ok. 85 ha) uprawnej ziemi w najbliższych okolicach stołecznego Krakowa, albo wyekwipować dwóch ciężkozbrojnych rycerzy, wraz z zakupem pełnego uzbrojenia i odpowiednich koni oraz opłaceniem giermków. Winnica ta miała więc sporą wartość i prawdopodobnie przynosiła niemałe dochody. Parę kilometrów dalej na zachód, w Kobylanach znajdowała się winnica należąca do dziekanów kapituły katedralnej krakowskiej, wzmiankowana pod koniec XV wieku.

  

Fot. Winnica "Święty Spokój"

Winnica Święty Spokój znajduje się w południowej części Zelkowa, tuż nad wspomnianą jurajską skarpą. Jej założyciele, państwo Bożena i Krzysztof Gąsiorowscy od dawna interesują się winem i dużo podróżują po regionach winiarskich, kiedy więc kupili tu sporą działkę, aby zbudować dom, sama okolica natchnęła ich myślą o założeniu winnicy. Jak to określił pan Krzysztof, zamarzył się im „własny kawałek Toskanii”. Nie zwlekając postanowili zrealizować ten pomysł, w czym pomógł im jeden ze znajomych, który już wcześniej miał pewne doświadczenie z uprawą winorośli oraz wyrobem wina. Winnicę posadzono w 2010 roku. Znajduje się ona tuż koło domu właścicieli, dosłownie po drugiej stronie drogi.

Plantacja została zlokalizowana na wysokości prawie 400 metrów n.p.m., na niezbyt stromym, acz wyraźnym południowo-zachodnim zboczu, tuż poniżej jednak teren obniża się dość gwałtownie o 120 metrów do szerokiej w tym miejscu dolinki Kluczwody. Dzięki częstym w tych okolicach inwersjom termicznym takie położenie dobrze zabezpiecza winnicę przed przymrozkami i pozwala dłużej dojrzewać winogronom na krzewach.

Uprawa ta różni się charakterem od typowych winnic, jakie dziś najczęściej spotyka się w Polsce i w sąsiednich krajach. Nawiązuje ona raczej do tradycji „winnych ogrodów”, jakie w XVI i XVII wieku zakładano przy pańskich dworach i podmiejskich willach, zarówno we Włoszech, jak i nad Wisłą, choćby w niedalekich Balicach i Aleksandrowicach. Jest to uprawa tyleż użytkowa, co dekoracyjna, w której krzewy winorośli sąsiadują z zagonami wonnych ziół, kwiatów oraz innych roślin ozdobnych.

 

Fot. Winnica "Święty Spokój"

Na terenie o powierzchni 70 arów, który częściowo otoczono kamiennym murem (to kolejne nawiązanie renesansowych ogrodów) zasadzono około 1200 winnych krzewów. Podstawowe uprawiane w winnicy odmiany, to hibernal, seyval blanc i solaris na wina białe, oraz cabernet cortis, regent i rondo na wina czerwone. Dla sprawdzenia posadzono także niewielkie partie innych szczepów, w tym parę Vitis vinifera. W zależności od rocznika z uzyskanych owoców wyrabia się wina odmianowe lub kupażowane. Wszystkie wina fermentują w zbiornikach ze stali nierdzewnej, poczym wina czerwone z reguły dojrzewają w beczkach dębowych, a niektóre białe w beczce akacjowej. Właściciele sporo eksperymentują z odmianami, metodami produkcji i kupażami, z myślą o rozwinięciu w przyszłości poważniejszej produkcji winiarskiej. Planują oni bowiem już w najbliższych latach posadzić obok swojej „małej Toskanii” znacznie większą i bardziej konwencjonalną winnicę, która zapewniłaby im przyjemną emeryturę.

Fot. Winnica "Święty Spokój"

Winnicy Święty Spokój pozostaje na razie rodzinnym, nie komercyjnym przedsięwzięciem, w którym państwu Gąsiorowskim pomagają ich dzieci – córka Justyna i syn Patryk. Niemniej gospodarze w wolnej chwili chętnie oprowadzą po winnicy i poczęstują winem zainteresowanych enoturystów, zwłaszcza w weekendy, ponieważ na co dzień są najczęściej zajęci.

Winnica Nad Prądnikiem

Paweł i Elżbieta Woźniczka

ul. Ojcowska 74
32-089 Prądnik Korzkiewski
Tel. komórkowy: 606 404 704

strona internetowa: www.agro-mlyn.pl

WINNICA ZOSTAŁA WŁĄCZONA DO

MAŁOPOLSKIEGO SZLAKU WINNEGO W 2017 R.

Fot. Elzbieta Woźniczka

Dolina Prądnika, która na terenie Ojcowskiego Parku Narodowego tworzy głęboko wcięty skalisty kanion, w wielu miejscach cienisty i wilgotny, raczej nie kojarzy się z winnicznymi krajobrazami. Dlatego dla niektórych może być zaskoczeniem, że tuż obok dojrzewają słodkie winogrona, z których wyrabiane są pierwszorzędnej klasy wina. Na otaczającym bezpośrednio dolinę jurajskim płaskowyżu powstało już dotąd kilkanaście winnic, w tym kilka dość znanych. Wspólnie tworzą one jeden z ciekawszych zakątków na winiarskiej mapie naszego kraju.

Jedną z tych upraw jest niewielka rodzinna Winnica Nad Prądnikiem, położona w Prądniku Korzkiewskim, parę kilometrów na południe od Ojcowa. Wyjaśnijmy od razu, że nazwa winnicy nie pochodzi od wspomnianej miejscowości, ale od potoku Prądnik, który przepływa przez całą dolinę. To jednak nie koniec zawiłości lokalnej toponomastyki. Jeśli bowiem podążymy dalej z biegiem potoku, to po kilkunastu kilometrach natrafimy na dwa kolejne Prądniki: Biały i Czerwony, dawne wsie, a obecnie dzielnice Krakowa. Natomiast sama rzeczka na tym odcinku już nie nazywa się Prądnikiem, lecz Białuchą.

Winnica stanowi część gospodarstwa agroturystycznego prowadzonego przez państwa Elżbietę i Pawła Woźniczków. Miejsce to ma długą i ciekawą historię. Prądnik Korzkiewski, podobnie jak inne miejscowości w tej części Doliny Prądnika nigdy nie był typową wsią rolniczą, lecz od XVI wieku rozwijały się tu osady rzemieślnicze i przemysłowe dostarczające wyrobów na rynek pobliskiego Krakowa. Korzystając z darmowego źródła w postaci wartkiego potoku lokowano nad Prądnikiem rozmaite warsztaty i fabryczki poruszane kołami wodnymi. Szczególnie znane były tutejsze papiernie (najstarsze w Polsce), prochownie, a także hamernie, czyli kuźnice, produkujące przeróżne wyroby metalowe.

Fot. Elzbieta Woźniczka

Tam, gdzie obecnie wznosi się dom państwa Woźniczków, w którym mieszczą się także pokoje dla gości pierwotnie znajdowała się jedna ze słynnych prądnickich papierni, a po zaprzestaniu produkcji papieru, w okresie zaborów, zakład ten przekształcono w młyn zbożowy. Młyn ten, który od paru pokoleń należał do rodzimy pani Elżbiety funkcjonował jeszcze do 1980 roku. Śladem tej industrialnej przeszłości jest wciąż widoczny nieopodal domu kanał dawnej młynówki, dostarczającej niegdyś wody do napędu kół młyńskich.

Pomysł własnej winnicy narodził się w 2009 roku, jednak jego realizacja pochłonęła sporo czasu. Przede wszystkim trzeba było uporządkować działkę: usunąć siewki, splantować nierówności, a także doprowadzić do należytego stanu wyjałowioną i zakwaszoną glebę. Posadzenie winnych krzewów stało się więc możliwe dopiero na wiosnę 2011 roku. Winnica znajduje się w odległości zaledwie kilku minut spaceru od domu i pensjonatu, na zboczu wzniesienia zwanego Bronówka, w miejscu wyniesionym około 50 metrów powyżej poziomu Doliny Prądnika, mniej więcej 330–340 metrów n.p.m. Ten dobrze nasłoneczniony, południowy stok o wyraźnym spadku jest osłonięty od północy i wschodu przez niewielki zagajnik, co dodatkowo poprawia warunki dojrzewania winogron. Kilkaset kroków od winnicy znajduje się niewielki przysiółek o intrygującej nazwie Wino, nie wiadomo jednak, czy wiąże się z tym jakaś lokalna winiarska historia.

Obecnie plantacja liczy 40 arów, na których uprawia się około 1500 krzewów winorośli. Z tego areału nieco więcej niż połowę zajmują ciemne odmiany regent i rondo (na wina czerwone i różowe), a pozostałą cześć stanowią jasne szczepy seyval blanc, jutrzenka i solaris (na wina białe). Z winnicą sąsiaduje bezpośrednio licząca kilkanaście pni pasieka, pszczelarstwo jest bowiem od dawna wielką pasją pana Pawła, której bynajmniej nie zaniedbał, gdy zainteresował się winiarstwem. Owo sąsiedztwo mocno ogranicza możliwość stosowania chemicznych środków do ochrony winnych latorośli, gdyż być zabójcze dla pszczół. Z myślą o takiej właśnie „integrowanej” uprawie w winnicy posadzono wyłącznie odporne odmiany winorośli, nie wymagające intensywnych oprysków.

Przerób winogron i produkcja wina odbywa się w niewielkiej przydomowej piwnicy, w której powstają także niewielkie ilości miodów pitnych. Wina państwa Woźniczków są fermentowane w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a ich świeży, owocowy styl dobrze wpisuje się w produkcję innych winnic z terenu Jury. Są to zazwyczaj wina odmianowe, choć w niektórych rocznikach powstają także kupaże. Specjalnością winnicy są zwłaszcza białe wina z aromatycznej jutrzenki a także wina różowe. Ciekawie zapowiadają się także pierwsze eksperymenty z produkcją win musujących.

Fot. Elzbieta Woźniczka

Z uwagi na niewielką skalę produkcji wina z Winnicy Nad Prądnikiem nie są one sprzedawane na zewnątrz, lecz dostępne wyłącznie na terenie gospodarstwa. Można ich także spróbować przy okazji różnych degustacji i festynów organizowanych parę razy w roku przez prężnie działające lokalne Stowarzyszenie Winiarzy Jury Krakowskiej, w którego pracach pani Ela i pan Paweł aktywnie uczestniczą. Goście odwiedzający gospodarstwo mogą także skosztować innych tutejszych produktów: sezonowych miodów z pasieki, miodów pitnych, a także własnego wyrobu chleba i konfitur.

Winnica Rubinowa

 

Świebodzin
Tel. komórkowy: 883994990

WINNICA ZOSTAŁA WŁĄCZONA DO

MAŁOPOLSKIEGO SZLAKU WINNEGO W 2017 R.

Jak przystało na „polski biegun ciepła”, w ciągu kilku minionych lat okolice Tarnowa wyraźnie awansowały w rankingu najciekawszych pod względem winiarskim miejsc w naszym kraju. Obok zasłużonych pionierów, którzy mniej więcej przed dekadą podejmowali pierwsze w tych stronach poważniejsze próby uprawy winnej latorośli i produkcji win gronowych, ostatnio pojawiło się szereg nowych, interesujących winnic. Ci „nowi” winiarze, którzy dopiero niedawno posadzili swoje plantacje, próbują już dorównać dotychczasowym liderom, co ogólnie korzystnie wpływa na poziom jakościowy miejscowej produkcji winiarskiej. W ostatnich latach wina z podtarnowskich winnic dość regularnie zdobywały nagrody na różnego rodzaju pokazach, targach oraz konkursach w kraju i zagranicą.

W regionie podejmowane są również rozmaite inicjatywy okołowiniarskie, w dużej mierze realizowane lub wspierane przez lokalne samorządy. Duży nacisk kładzie się na promocję enoturystyki. W Tarnowie i okolicznych gminach organizowane są festiwale i święta winiarskie, na których lokalni winiarze mogą zaprezentować swoje wina szerszej publiczności. W tym roku w Tarnowie już po raz szósty odbyły się Wielkie Tarnowskie Dionizje, podczas których w ciągu dwóch listopadowych tygodni zorganizowany został cykl imprez związanych z miejscowymi winami. W Tuchowie, podobnie jak w zeszłym roku, odbywał się letni festiwal wina Tuchovinifest połączony z profesjonalnym konkursem winiarskim, podczas którego międzynarodowe jury oceniało dokonania polskich winiarzy.

Zdecydowana większość podtarnowskich winnic ulokowała się na południe od miasta, w dolinach Dunajca i Białej. Okalające te rzeki wzniesienia oferują bowiem wyjątkowo korzystne, jak na nasz klimat warunki do uprawy winorośli. Termiczne lato trwa tutaj najdłużej w Polsce, zaś wyniosłe pagórki i zbocza zapewniają odpowiednie nasłonecznienie, a także skutecznie zabezpieczają wrażliwe winne krzewy przed wiosennymi przymrozkami oraz silnymi mrozami. Są to przy tym tereny bardzo urokliwe pod względem krajobrazowym, szczególnie nadające się do rozwoju turystyki winiarskiej. Nie powinno więc dziwić, że coraz częściej powstają tu winnice. Dziś odwiedzając okolice Zakliczyna, Tuchowa, Ciężkowic, czy Gromnika możemy dosłownie co parę kilometrów natknąć się na mniejsze lub większe zagony obsadzone winną latoroślą.

Jedną z takich nowych plantacji jest założona w 2014 roku niewielka rodzinna AS Winnica Rubinowa. Jest to więc jedna z najmłodszych stażem winnic na Małopolskim Szlaku Winnym. Winnica jest położona w Świebodzinie w dolinie rzeki Białej, zaledwie 5 kilometrów od granic Tarnowa. Są to tereny należące do gminy Pleśna, która nie licząc podkrakowskiej Skały jest dziś bodaj najbardziej „zawinniczoną” gminą w Małopolsce. Dotąd bowiem posadzono tam pół tuzina profesjonalnie prowadzonych winnic, z których dwie – Winnica Zadora i Winnica Janowice – już sprzedają oficjalnie swoje wina do sklepów i restauracji.

Założyciele winnicy, państwo Anna i Sławomir Wach zaczęli od niewielkiej przydomowej uprawy i z roku na rok powiększają swoją plantację. Obecnie posiadają około 1600 winnych krzewów, a docelowo zamierzają uzyskać areał 1,3  hektara. W winnicy uprawiane są dość liczne odmiany, jak solaris, seyval blanc, johanniter, bianca, jutrzenka, muszkat i adalmina na wina białe oraz regent, rondo, maréchal foch i léon millot na wina czerwone. Z uwagi na młody wiek winnych krzewów produkcja jest stosunkowo niewielka. Wina wyrabiane w niewielkich partiach są fermentowane w stali nierdzewnej bądź w pojemnikach szklanych. Dużo eksperymentuje się z kupażami i stylem wina.

Latem zeszłego roku właściciele winnicy po raz pierwszy zdecydowali się zaprezentować szerzej swoje wina, zapraszając publiczność do odwiedzenia winnicy i na degustację. Odzew był na tyle pozytywny, że państwo Wach zamierzają w niedalekiej przyszłości rozpocząć komercyjną produkcję. W zamiarze tym wspiera ich swoja radą i doświadczeniem pan Antoni Marcinek z Winnicy Piwnice Anto

Winnica Chodorowa

Zbigniew Krzyżak

Chodorowa 60
33-325 Krużlowa Wyżna
Tel. komórkowy: 663 763 951

strona internetowa: www.winnicachodorowa.pl
e-mail: kontakt@winnicachodorowa.pl

Jest to jeden z ambitniejszych i lepiej przemyślanych projektów winiarskich, jakie ostatnio powstały w Małopolsce. Założona w 2012 roku winnica znajduje się w miejscowości Chodorowa koło Grybowa, na południowym skraju Pogórza Rożnowskiego. Jest to wspólna inicjatywa dwóch zaprzyjaźnionych rodzin: uprawą i produkcją wina kieruje Zbigniew Krzyżak, absolwent podyplomowych studiów enologicznych na UJ, a jego wspólniczka Grażyna Dudek odpowiada za handlową stronę przedsięwzięcia.

Fot. Tomasz Wajda

Plantacja zajmuje obecnie 1,4 hektara i jest położona na wyniosłym, stosunkowo stromym południowym zboczu, które zapewnia winorośli dobre nasłonecznienie i ochronę przed przymrozkami. Występują tu typowe dla pogórzy gleby fliszowe. Uprawiane szczepy na wina białe, to seyval blanc, hibernal, johanniter, jutrzenka, solaris, bianka i Muskat, na wina czerwone – rondo i regent. W najbliższych latach planuje się powiększenie uprawy o dalsze dwa hektary. Na terenie gospodarstwa znajdują się także resztki starych sadów, z których pozyskuje się jabłka do produkcji cydru.

Fot. Wiktor Chrzanowski

Powyżej winnicy wznosi się nowoczesny, funkcjonalny budynek winiarni, w którym przewidziano także miejsce dla zorganizowania sporej degustacji. Wina z dziewiczego rocznika 2013 spotkały się z dobrym przyjęciem publiczności i zdobyły już parę medali na konkursach winiarskich. W tym roku rozpocznie się już oficjalnie zarejestrowana produkcja wina i cydru na sprzedaż. Winnica oferuje także komfortowy domek dla gości. 

  

Fot. Wiktor Chrzanowski

 

 

Winnica Chodorowa znajduje się na trasie WINEM, PIWEM  I MIODEM PŁYNĄCEJ

więcej o trasie »

 

Wykonanie: Tomasz Wajda VisionSky na zlecenie Gorczańskiej Organizacji Turystycznej

Muzyka: BenSound

 

Winnica Kresy

Robert Zięba

Stoki Kresy 35
32-043 Skała
Tel. komórkowy: 602 611 761


e-mail: winnicakresy@gmail.com

Winnica Kresy znajduje się na terenie przysiółka o tej samej nazwie, w miejscowości Stoki koło Skały, na wapiennym płaskowyżu Jury Krakowskiej. Powstała ona w 2007 roku jako niewielka przydomowa uprawa i z czasem rozrosła się do obecnych 34 arów. Miejsce odznacza się stosunkowo chłodnym mezoklimatem oraz ciężka gliniastą glebą, niemniej założyciel winnicy Robert Zięba okazał się jednak utalentowanym winiarzem i potrafi w tej trudnej lokalizacji uzyskać dużej klasy wina.

Fot. Wiktor Chrzanowski

Podstawę nasadzeń tworzą cztery odmiany: regent, rondo i cabernet cortis na wina czerwone oraz solaris na wina białe. Winnica jest znana przede wszystkim ze świetnych win różowych, zaliczanych do ścisłej polskiej czołówki, choć dobre są także wina białe i czerwone.

Fot. Tomasz Wajda

W bieżącym roku winnica rozpoczyna zarejestrowana komercyjna produkcję. Na ukończeniu jest nowy budynek winiarni z salą degustacyjną oraz niewielkim pensjonatem. Planuje się też powiększenie winnicy do areału około półtora hektara.

Fot. Wiktor Chrzanowski

Winnica Kresy znajduje się na trasie NA RYBY I WINO W SERCU OJCOWA

więcej o trasie »

 

 

Wykonanie: Tomasz Wajda VisionSky na zlecenie Gorczańskiej Organizacji Turystycznej

Muzyka: BenSound

Winnica Gaj

 

ul Latochówki 5
32-031 Mogilany

strona internetowa: www.facebook.com/winnicagaj

Winnica położona jest w miejscowości Gaj koło Mogilan, kilka kilometrów na południe od granic Krakowa. Znany krakowski przedsiębiorca Andrzej Barański kupił tu niegdyś stary drewniany dom z ogromnym ogrodem i w 2004 roku posadził przy nim parę rzędów winorośli. Z czasem uprawa ta rozrosła się do powierzchni kilkudziesięciu arów. Na łagodnie nachylonym północnym zboczu o gliniastej glebie posadzono tu szczepy kay gray, bianca, rondo, regent, pinot noir, jutrzenka, praire star, swenson i arkadia. Są one uprawiane metodą organiczna, bez stosowania chemicznych oprysków i nawozów sztucznych.

Fot. Wiktor Chrzanowski

Po latach prób pan Andrzej (któremu w winnicy i piwnicy pomaga dziś córka Maria) zdecydował się produkować tylko wina musujące, wytwarzane starą metodą pierwotnej fermentacji w butelce (tzw. méthode ancestralne), tak jak robiona szampana trzysta lat temu. Są to wina kupażowane z kilku szczepów, fermentowane na dzikich drożdżach, nie siarkowane, nie klarowane i nie filtrowane, które wpisują się w bardzo modny obecnie na świecie nurt „naturalnego winiarstwa”. Zaprezentowane na tegorocznym Konwencie Polskich Winiarzy wino Gajus 2013 stało się jedną z największych sensacji tej imprezy.

Fot. Tomasz Wajda

Winnica do dziś pozostaje integralną część przydomowego ogrodu, a obok niej znajduje się kolekcja starych odmian drzew owocowych oraz organiczna uprawa warzyw. Niedawno wzniesiono tu stylową piwnicę do produkcji wina wraz z salą degustacyjną. Właściciele na razie nie sprzedają swojej produkcji, ale chętnie ugoszczą zainteresowanych kieliszkiem wina i cydru. 

Fot. Magdalena Tokarczyk

 

Wykonanie: Tomasz Wajda VisionSky na zlecenie Gorczańskiej Organizacji Turystycznej

Muzyka: BenSound

Winnica Uroczysko

Andrzej Haus

Janowice k. Zakliczyna
33-115 Janowice


e-mail: winnicauroczysko@gmail.com

Dolina Dunajca w okolicach Zakliczyna, to pod względem winiarskim jedno z najbardziej obiecujących miejsc w całej południowej Polsce. Stosunkowo ciepły klimat i dostatek dobrze nasłonecznionych zboczy sprawiają, że powstaje tu coraz więcej winnic. Jedna z najładniej położonych jest Winnica Uroczysko w Janowicach. Posadzona w 2011 roku plantacja o powierzchni 0,8 hektara znajduje się na wyniosłym południowym zboczu wznoszącym się ponad 100 metrów ponad płynącą poniżej rzeką. Jej założyciel Andrzej Haus pochodzi z nieodległej Wytrzyszczki i niegdyś profesjonalnie zajmował się sadownictwem.

Fot. Andrzej Haus

W winnicy uprawia się dość szeroki asortyment odmian winorośli, jak seyval blanc, jutrzenka, hiberna, pinot gris i traminer na wina białe, oraz regent, rondo, monarch, cabernet cortis, pinot noir i zweigelt na wina czerwone.

Fot. Andrzej Haus

W najbardziej stromej części zbocza, gdzie ze względu na bardzo duże ryzyko erozji gruntu zrezygnowano całkowicie z jakiejkolwiek mechanicznej uprawy, krzewy winorośli prowadzi się tradycyjnym sposobem „na głowę”, tak jak to robiono w dawnych winnicach, przed wprowadzeniem traktorów. Pierwsze próbne zbiory przyniosły wina odznaczające się bardzo dobrą koncentracją i aromatem. W najbliższych latach obok winnicy powstanie winiarnia oraz niewielki pensjonat.  

 

Fot. Andrzej Haus

 

Winnica Uroczysko znajduje się na  trasie VITIS MUSICA W DOLINIE DUNAJCA

więcej o trasie »

 

 

Winnica Krokoszówka Górska

Bożena i Marek Górscy

Smardzowice 106
32-077 Smardzowice
Tel. komórkowy: 501 210 873

strona internetowa: www.krokoszowka-gorska.pl
e-mail: poczta@krokoszowka-gorska.pl

Jednym z ciekawszych przedsięwzięć winiarskich w najbliższej okolicy Krakowa jest Winnica Krokoszówka Górska w Smardzowicach koło Ojcowa, której właścicielami są państwo Bożena i Marek Górscy.

Fot. Wiktor Chrzanowski

Winnica jest położona malowniczo na krawędzi Doliny Prądnika, na granicy Ojcowskiego Parku Narodowego. Niewielka z początku plantacja została posadzona w 2005 i następnie powiększona do obecnej powierzchni jednego hektara. Znajduje się tu także niewielka szkółka winorośli.

Fot. Tomasz Wajda

Winnica słynie przede wszystkim ze swoich czerwonych win, wyrabianych ze szczepów leon millot i marechal foch, które regularnie zdobywają medale na polskich i zagranicznych konkursach. Ciekawe jest także wino białe kupażowane z kilku odmian (m.in. seyval blanc i jutrzenka). W najbliższej przyszłości gospodarze zamierzają zarejestrować komercyjną produkcje i sprzedaż swoich win, dziś można ich spróbować wyłącznie na miejscu.

Fot. Wiktor Chrzanowski

 

 

Winnica Krokoszówka Górska znajduje się na trasie ZE SŁOŃCEM I WIATREM PRZEZ JURAJSKIE WINNICE więcej o trasie »

 

Wykonanie: Tomasz Wajda VisionSky na zlecenie Gorczańskiej Organizacji Turystycznej

Muzyka: BenSound

Winnica Smykań

 

Pogorzany Smykań k/Szczyrzyca nr 221
34-623 Szczyrzyc
Tel. komórkowy: 660 424 697, 606 765 967

strona internetowa: www.ekoagro.pl
e-mail: biuro@ekoagro.pl

Gospodarstwo agroturystyczne Koziarnia w Pogorzanach koło Szczyrzyca, to dziś jeden z najlepszych adresów kulinarnych w Małopolsce. U państwa Lorków jada się znakomicie – świeże ryby, grzyby i inne sezonowe smakołyki z lasu i ogrodu, wypieki i wędliny własnego wyrobu… Marcin Lorek robi jedne z najlepszych serów w regionie, jako jeden z pierwszych sprowadził do nas węgierskie świnie mangalice, a ostatnio w całej Polsce głośno jest o jego cydrach. W tej układance nie mogło oczywiście zabraknąć wina. Pierwsza niewielka winniczka została posadzona w 2005 roku niedaleko zabudowań gospodarstwa, a w 2009 roku posadzono kolejną plantację o powierzchni 70 arów w pobliskiej Słupi.

  

Fot. Wiktor Chrzanowski

W nowej winnicy, położonej na ciepłym zboczu uprawia się dość szeroki zestaw szczepów (m.in. regent, rondo, cabernet cortis i marechal foch na wina czerwone, oraz seyval blanc, johanniter, bianca, muskat i pinot gris na wina białe). Poza konwencjonalnymi winami  białymi, różowymi i czerwonymi od paru lat powstają tu udane wina musujące, a także długo macerowane wina białe (tzw. „wina pomarańczowe”),  wyrabiane tradycyjną metodą gruzińską. W tym roku gospodarstwo rozpoczyna zarejestrowaną komercyjną produkcję  win i cydrów.

  

Fot. Wiktor Chrzanowski

 

Winnica Smykań znajduje się na trasie W KRAINIE CYSTERÓW I CYDRÓW

więcej o trasie »

 

Winnica Demeter

Weronika i Wiktor Zagórski

ul. Majora Sucharskiego 3, 33-180 Gromnik
Tel. komórkowy: 509 693 311


e-mail: wwzagorscymoto@vp.pl

W ostatnich latach spore skupisko upraw winorośli powstało wokół Gromnika nad Białą. W owym odrodzeniu lokalnego winiarstwa w tej części Pogórza szczególnie zasłużyła się „dynastia” trzech braci Zagórskich, z których każdy stworzył własną winnicę. Tak więc Wiktor założył Winnicę Demeter, własnością Piotra jest Winnica Kuźnia, a Zygmunt posiada Winnicę Sucha Góra. Często występują oni razem na różnego rodzaju spotkaniach i świętach winiarskich, prezentując wspólnie swoje wina.

Fot. Wiktor Chrzanowski

Winnica Demeter należąca do Weroniki i Wiktora Zagórskich została założona w 2007 roku i dzisiaj zajmuje areał niemal jednego hektara. Znajduje się ona na terenie Gromnika, na południowy zachód od centrum miejscowości. Uprawa jest zlokalizowana w szczytowej partii wyniosłego wzniesienia, na łagodnym południowym stoku, około 370–380 metrów n.p.m. Najważniejsze uprawiane odmiany winorośli, to solaris, johanniter i muscaris na wina białe oraz regent i cabernet carol na wina czerwone. Szczepy te dobrze radzą sobie w tutejszych warunkach i regularnie dają bardzo dobrej jakości wina.

Fot. Wiktor Chrzanowski

Tutejsze wina regularnie zdobywają wyróżnienia i medale na różnego rodzaju przeglądach i konkursach polskich win. Winnica nie prowadzi jeszcze działalności komercyjnej związanej ze sprzedażą wina. Gospodarze zapraszają jednak do zwiedzania winnicy i na degustacje. Na miejscu jest wygodna altana i grill.

 

Winnica Demeter znajduje się na trasie WŚRÓD WINNIC I PASIEK NA POGÓRZAŃSKIM GROMNIKU

więcej o trasie »

 


 

Winnica Piwnice Antoniego

Antoni Marcinek

Wola Lubecka 15
33-162 Lubcza
Tel. komórkowy: 608 017 274

strona internetowa: www.piwniceantoniego.eu
e-mail: antonimarcinek@wp.pl

Założona w 2005 roku Winnica Piwnice Antoniego jest rodzinnym przedsięwzięciem państwa Danuty, Antoniego i Damiana Marcinków, którzy prowadzą gospodarstwo agroturystyczne w Woli Lubeckiej kolo Ryglic, na wschodnim skraju Małopolski. Są to dość atrakcyjne pod względem krajobrazowym tereny Pogórza Ciężkowickiego. Licząca obecnie 30 arów (ok. 1200 krzewów) plantacja została posadowiona na dobrze nasłonecznionym południowo-wschodnim zboczu, na stosunkowo ubogiej bielicowej glebie.

  

Fot. Wiktor Chrzanowski

Uprawia się tu dość urozmaicony wybór szczepów: seyval blanc, solaris, johanniter, muskat ottonel, aurora, bianca, jutrzenka i ontario na wina białe oraz cabernet cortis, cascade, monarch, regent i rondo na czerwone, a także kilka odmian deserowych. Na ich bazie, obok win odmianowych powstają także dwa autorskie kupaże: biały Danutie i czerwony Vermel.

Fot. Tomasz Wajda

W gospodarstwie znajduje się także pasiekę i są wyrabiane miody pitne. Winnica nie prowadzi jeszcze zarejestrowanej działalności a tutejsze wina i miody są dostępne wyłącznie na miejscu w formie degustacji. Na miejscu możliwy nocleg i wyżywienie.


Fot. Maciej Maziarka

 

Winnica Piwnice Antoniego znajduje się na trasie POMIĘDZY BIAŁĄ A KOKOCZĄ

więcej o trasie »

 

 

 

Winnica Amonit

Marcin Niemiec

al. Parkowa 41
32-043 Cianowice
Tel. komórkowy: 508 330 014

strona internetowa: www.winnicaamonit.pl
e-mail: winnica.amonit@gmail.com

Marcin Niemiec zaczął swoją przygodę z winoroślą w 2008 roku, gdy posadził koło domu kilka rzędów winorośli. Dziś plantacja ta zajmuje 45 arów.

Fot. Wiktor Chrzanowski

Winnica Amonit położona jest w miejscowości Cianowice koło Skały, na dobrze nasłonecznionym, południowym zboczu, opadającym łagodnie w stronę doliny Korzkiewki. Występuje tu typowa dla regionu wapienna gleba rędzina, składająca się z okruchów skalnych i glin. W nasadzeniach dominują trzy odmiany: johanniter i solaris na wina białe oraz regent na wina czerwone (na próbę posadzono także około 20 innych szczepów).

 

Fot. Marcin Niemiec

Wina z winnicy Amonit były prezentowane na wielu degustacjach i spotkały się z bardzo przychylnym przyjęciem. Szczególnie dobrze udają się tu wina białe. W najbliższych latach planowane jest powiększenie winnicy, a także rejestracja komercyjnej produkcji. Wina będą sprzedawane na miejscu, a także w wybranych restauracjach i specjalistycznych sklepach winiarskich.


Fot. Wiktor Chrzanowski

 

Winnica Amonit znajduje się na trasie NA RYBY I WINO W SERCU OJCOWA

więcej o trasie »

 

Winnica Srebrna Góra

 

al. Konarowa 1
30-248 Kraków
Tel. komórkowy: 728 431 898

strona internetowa: www.winnicasrebrnagora.pl
e-mail: biuro@winnicasrebrnagora.pl

Największa winnica w Małopolsce (i jedna z największych w Polsce) znajduje się w administracyjnych granicach Krakowa, tuż pod klasztorem oo. kamedułów na Bielanach. Niegdyś bielańscy kameduli wyrabiali własne wino, a pieczę nad klasztorną winnicą i piwnicą sprawował specjalnie do tego wyznaczony „brat wincerz”. Do tych tradycji nawiązuje współczesna Winnica Srebrna Góra, założona w 2010 roku, przez dwóch krakowskich przedsiębiorców: Mirosława Jaxę Kwiatkowskiego i Mikołaja Tyca.

  

Fot. Wojciech Bosak

Plantacja o powierzchni 12 hektarów zajmuje południowo-zachodnie zbocze o skomplikowanej strukturze geologicznej (skały wapienne, piaski, gliny, lessy), które wznosi się prawie 80 metrów ponad poziom doliny Wisły. Uprawia się tu zarówno odporne odmiany mieszańcowe (johanniter, solaris, seyval blanc, hiberna i jutrzenka na wina białe, regent, rondo i cabernet cortis na wina czerwone), jak też szlachetne szczepy Vitis vinifera (pinot noir, zweigelt i acolon na wina czerwone oraz chardonnay, pinot gris, riesling, traminer, auxerrois i siegerrebe na wina białe).

Produkcja wina odbywa się obecnie w odremontowanych pomieszczeniach zabytkowej klasztornej obory, docelowo jednak będzie przeniesiona do sąsiedniego, obszerniejszego budynku, który właśnie jest w trakcie odbudowy. W dawnej oborze z znajdą się natomiast pomieszczenia recepcyjne z salą degustacyjną. Za wyrób wina na Srebrnej Górze odpowiada Agnieszka Wyrobek-Rousseau, enolożka z dyplomem prestiżowej uczelni w Montpellier.


  

Fot. Wojciech Bosak

 

 

Winnica Kuźnia

Joanna i Piotr Zagórscy

ul. Narutowicza 8
33-180 Gromnik
Tel. komórkowy: 501 279 131


e-mail: kuznia_zagorscy@vp.pl

Należąca do Joanny i Piotra Zagórskich Winnica Kuźnia została założona wiosną 2008 roku i zajmuje powierzchnię około 0,5 hektara. Plantacja ta jest położona na zboczu o słonecznej, południowo-zachodniej wystawie, na wysokości około 300 metrów n.p.m. Podstawowe uprawiane szczepy na wina białe, to solaris i johanniter, a na wina czerwone – bolero, monarch i cabernet carol. Obok nich znajduje się tu także niewielka, doświadczalna plantacja odmian deserowych, w której posadzono kilkanaście nowych selekcji.

  

Fot. Wiktor Chrzanowski

Wina z Winnicy Kuźnia były już nieraz prezentowane na ogólnopolskich spotkaniach i konkursach winiarskich, skąd zwykle przywoziły nagrody i wyróżnienia. Do najwyżej cenionych należą tutejsze wytrawne solarisy i cabernety, odznaczające się czystym odmianowym charakterem. Gospodarze zapraszają do odwiedzenia swojej winnicy, położonej malowniczo wśród pagórków, pól i lasów, a także piwnicy, gdzie odbywa się wyrób wina.

  

Fot. Wiktor Chrzanowski

Warto w tym miejscu wspomnieć także najmłodszego z braci Zagórskich – Zygmunta, który również odkrył w sobie winiarskie powołanie. Należąca do niego Winnica Sucha Góra zajmuje powierzchnię 0,3 hektara i podobnie jak uprawy jego braci jest położona na terenie gminy Gromnik. Pochodzące z niej wina również zdobyły już kilka wyróżnień na pokazach i konkursach winiarskich.

 

Winnica Kuźnia znajduje się na trasie WŚRÓD WINNIC I PASIEK NA POGÓRZAŃSKIM GROMNIKU

więcej o trasie »


 

Winnica Zawisza

Mariusz Chryk

Wesołów 200 k. Zakliczyna
32-840 Zakliczyn
Tel./Fax: 14 66 53 201
Tel. komórkowy: 691 671 838

strona internetowa: www.winorosl-mch.eu
e-mail: mariusz.chryk@winorosl-mch.eu

Mariusz Chryk, to w środowisku winiarzy z dorzecza Dunajca niemal instytucja – prowadzi winnicę i szkółkę winorośli, doradza przy zakładaniu nowych plantacji, a jego wina zdobywają medale na każdym konkursie, na którym się pojawią. Pracował kilka lat w szwajcarskich i francuskich winnicach, w końcu osiadł w rodzinnych stronach swojej żony i tu też zajął się uprawą winorośli. W 2005 roku posadził więc kilka arów przy domu w Wesołowie kolo Zakliczyna, a dwa lata później powstała prawie hektarowa winnica w niedalekiej Brzozowej.

  

Fot. Wiktor Chrzanowski

Winnica zajmuje dobrze nasłoneczniony stok o wystawie południowo-zachodniej. Uprawia się tu dość różnorodny asortyment szczepów winorośli, zarówno do wyrobu wina, jak i deserowymi. Wina białe powstają z reguły jako jednoodmianowe (m.in. z odmian solaris, johanniter, helios i muskat), a wina czerwone to najczęściej kupaże kilku szczepów (w tym monarch, regent, rondo i różne cabernety). Winnica oferuje także profesjonalne sadzonki winorośli własnej produkcji.

  

Fot. Wiktor Chrzanowski

 

 

Winnica Zadora

Zofia Michałowska

Szczepanowice 215
33-114 Rzuchowa
Tel. komórkowy: 502 714 696

strona internetowa: www.mtskrzyp.wordpress.com
e-mail: winnica.zadora@gmail.com

Miejscowość Szczepanowice położona jest w dolinie Dunajca, kilkanaście kilometrów na południe od Tarnowa, w rejonie nazywanym często „polskim biegunem ciepła”.

  

Fot. Wiktor Chrzanowski

Tu znajduje się Winnica Zadora, założona w 2007 roku przez Zofię i Stanisława Michałowskich. Plantacja ta, o powierzchni około 50 arów posadowiona jest dość łagodnym południowym zboczu górującym ponad zabudową wsi, na dość ciężkiej, gliniasto-piaszczystej glebie, typowej dla tej części Pogórzy.

  

Fot. Wiktor Chrzanowski

Jest to jedna z najmniejszych w Polsce zarejestrowanych komercyjnych winnic. Wina państwa Michałowskich cieszą się dużym uznaniem specjalistów i zyskały już sobie grono wiernych amatorów. Najciekawsze wina białe powstają z odmian johanniter, solaris i Phoenix, a czerwone – regent i rondo. Obok domu właścicieli znajduje się nowoczesny budynek winiarni z wygodną salą degustacyjną. Na miejscu możliwe są degustacje i zakup wina.

Fot. Wiktor Chrzanowski

 

Winnica Zadora znajduje się na trasie NAD POLSKI BIEGUN CIEPŁA

więcej o trasie »

 

 

Winnica Hybridium

Marcin Pierożyński

Witanowice k. Wadowic
34-103 Witanowice
Tel.: 501 434 554

strona internetowa: www.hybridium.pl
e-mail: hybridium@hybridium.pl

Marcin Pierożyński założył kilka znanych krakowskich restauracji (w tym kultową ZaKładkę, jeden z najmodniejszych dziś adresów kulinarnych w mieście). Z tej gastronomicznej działalności wyrósł pomysł własnej produkcji wina. Winnica Hybridium  w Witanowicach koło Wadowic została założona w 2009 roku i dziś zajmuje niecałe dwa hektary łagodnie nachylonego południowego zboczą, pokrytego lessową glebą z domieszką piasków i glin. Na wina białe uprawia się tu szczepy hibernal, solaris i bianca, a na czerwone – regent i rondo.

  

Fot. Marcin Pierożyński

Produkcję wina nadzoruje jeden z weteranów małopolskiego winiarstwa Maciej Kaplita z Winnicy Comte w Kluczach (gdzie też odbywa się cały proces wyrobu). Wina z Witanowic spotkały się z dobrym przyjęciem krytyków i publiczności i zdobyły już kilka medali na konkursach winiarskich. Chwalone są zwłaszcza wina czerwone, które dojrzewają minimum pół roku w beczkach francuskich. Winnica prowadzi zarejestrowaną komercyjną produkcję, a tutejsze wina są dostępne w winotekach i restauracjach.

  

Fot. Marcin Pierożyński

 

 

Winnica Dosłońce

Zbigniew Zobek

Dosłońce 34
32-222 Racławice
Tel. komórkowy: 504855046


e-mail: zbigniew.zobek@wp.pl

Miejscowość o intrygującej nazwie Dosłońce znajduje się niedaleko Racławic, na ciepłej Wyżynie Miechowskiej. Owe północne kresy Małopolski były dotąd rzadko eksplorowane przez naszych winiarzy, choć oferują bardzo dobre warunki do uprawy winorośli i niegdyś nie brakowało tu winnic. Tamtejsza Winnica Dosłońce została założona w 2006 roku i dziś posiada areał 22 arów. Jej założyciel Zbigniew Zobek planuje jednak powiększenie tej plantacji do około jednego hektara i w tym celu testuje odmiany winorośli do dalszych nasadzeń.

  

Fot. Wiktor Chrzanowski

Obecnie uprawia się tu następujące szczepy: bianca, jutrzenka, seyval i muskat na wina białe oraz regent, rondo, leon millot, marechal foch, cabernet dorsa, Roesler i rubinet na czerwone. Winnica jest zlokalizowana na dobrze nasłonecznionym, południowo-zachodnim zboczu, a typowa dla tych okolic lessowa gleba na podłożu margli wapiennych zapewnia dobry drenaż i chroni krzewy winorośli przed nadmierna wilgocią. Winnica na razie nie sprzedaje swoich win, ale właściciel zaprasza winomanów na pogawędkę przy kieliszku.

  

Fot. Wiktor Chrzanowski

 

 

Winnica Nad Dworskim Potokiem

Rolniczy Zakład Doświadczalny Uniwersytetu Jagiellońskiego

Łazy 2
32-765 Rzezawa
Tel.: 14 612 78 12

strona internetowa: www.winnica-uj.pl
e-mail: adam.kiszka@uj.edu.pl

Należąca do Uniwersytetu Jagiellońskiego Winnica Nad Dworskim Potokiem w Łazach koło Bochni zalicza się do najlepszych w naszym kraju. Pierwsze krzewy winorośli zasadzono już wiosną 2005 roku na powierzchni 30 arów, a w kolejnych latach plantacja ta została powiększona do obecnego areału 3,5 hektara. Obok winnicy powstał też nowocześnie wyposażony budynek winiarni z własnym laboratorium, w którym, obok produkcji wina są prowadzone także zajęcia dydaktyczne w ramach podyplomowych studiów z zakresu enologii.

  
Fot. Anna Wojnar

Winnica ta zajmuje fragment południowego zbocza za zabudowaniami dawnego poklasztornego folwarku. Tytułem eksperymentu posadzono to niemal 20 odmian winorośli, z których większość dobrze sprawdziła się w tutejszych warunkach. Wina z Łazów zdobyły już sporą kolekcję medali na międzynarodowych konkursach winiarskich. Cenione są szczególnie tutejsze wina białe ze szczepów hibernal, seyval, bianca i muskat, a także czerwone marechal foch, regent i rondo. Za prowadzenie winnicy i winiarni od samego początku odpowiada Adam Kiszka, jeden z najbardziej charyzmatycznych polskich winiarzy.

Uniwersytecka winnica jako pierwsza w Polsce już w 2008 roku rozpoczęła zarejestrowaną produkcję i sprzedaż swoich win. Wina te można kupić na miejscu, w sklepiku przy winiarni.

  
Fot. Anna Wojnar
 

 

Winnica Comte

Maciej Kaplita

ul. Hardego 19
32 -310 Klucze
Tel. komórkowy: 608 313 988

strona internetowa: www.winnicacomte.pl
e-mail: poczta@winnicacomte.pl

Winnica Comte w Kluczach kolo Olkusza była w poprzedniej dekadzie jednym z najbardziej ambitnych projektów winiarskich w Małopolsce, a jej założyciel Maciej Kaplita, to jeden z najbardziej oryginalnych winiarzy w tym regionie. Winnica powstała w 2004 roku i z czasem rozrosła się do areału  0,8 hektara. Plantacja ta zajęła dwie działki położone na łagodnych południowo-zachodnich i zachodnich zboczach, opadające w stronę pobliskiej Pustyni Błędowskiej. Występują tu typowe dla Jury gleby kamienisto-gliniaste na podłożu skał wapiennych (tzw. rędziny).

  

Fot. Maciej Kaplita

W nasadzeniach tych od początku dominowały szlachetne szczepy Vitis vinifera  – dornfelder na wina czerwone i muskat ottonel na wina białe. Flagowym produktem winnicy stal się starzony w używanych beczkach francuskich dornfelder, często typowany jako najlepsze polskie wino czerwone. Na początku obecnej dekady winnicę dosięgła jednak seria katastrofalnych mrozów i przymrozków, a do tego prawdziwe tornado, które przeszło tamtędy latem 2012 roku. Plantacja została wtedy w dużej części zniszczona i dziś znajduje się w odbudowie. Tymczasem Maciej Kaplita doradza w paru innych projektach winiarskich (m.in. w Winnicy Hybridium w Witanowicach).

  

Fot. Maciej Kaplita

 

 

Winnica Nad Dobrą Wodą

Katarzyna i Jacek Hamela

Garlica Duchowna 56
32-087 Zielonki
Tel. komórkowy: 609 646 122


e-mail: khamela@inetia.pl

Niewielka Winnica Nad Dobrą Wodą położona jest w miejscowości Garlica Duchowna koło Zielonek, w odległości zaledwie kilku kilometrów od północnych granic Krakowa. Jej właściciele, Katarzyna i Jacek Hamelowie przed laty przeprowadzili się tu z miasta i dość szybko doszli do wniosku, że uprawa winorośli będzie najlepszą formą zagospodarowania zbocza wnoszącego się ponad ich nowym domem.

  

Fot. Jacek Hamela

Zasadzona w 2006 roku plantacja o powierzchni 0,3 hektara zajmuje środkową część zbocza wznoszącego się ponad doliną niewielkiej rzeki Garliczki. Najważniejsze spośród uprawianych tu szczepów, to seyval blanc, jutrzenka i bianca na wina białe oraz rondo i dornfelder na wina czerwone. Wina państwa Hamelów były kilkakrotnie prezentowane na dorocznych Konwentach Polskich Winiarzy, zdobywając wyróżnienia.

  

Fot. Jacek Hamela

 

 

Winnica Szawapier

Elżbieta i Marcin Pieróg

Stryszawa 815
34-205 Stryszawa
Tel./Fax: 33 87 47 455
Tel. komórkowy: (+43) 67 64 84 96 08

strona internetowa: www.winnica-szawapier.com
e-mail: office@winnica-szawapier.com

Winnica Szawapier znajduje się w Stryszawie, malowniczej miejscowości letniskowej położonej niedaleko Suchej Beskidzkiej. Jej właścicielami są państwo Elżbieta i Marcin Pieróg, którzy prowadzą tam również gospodarstwo agroturystyczne. Założona w 2009 roku plantacja liczy sobie obecnie 0,75 hektara i jest położona około 450 metrów n.p.m. (a więc dość wysoko, jak na nasze warunki klimatyczne), na dobrze nasłonecznionym południowo-zachodnim stoku.

  

Fot. Marcin Pieróg

W winnicy testuje się kilkanaście szczepów, z których jak dotąd najbardziej obiecujące okazały się solaris i bianca na wina białe oraz marechal foch, regent, rondo i rösler na wina czerwone. Właściciele zamierzają w najbliższych latach zarejestrować komercyjną działalność i rozpocząć sprzedaż wina, a także wybudować piwnicę produkcyjną z miejscem do degustacji.

   

Fot. Marcin Pieróg

 

 

Winnica Słońce i Wiatr

 

Świńczów 69, 32-043 Skała
Tel. komórkowy: 882 729 486

strona internetowa: www.slonceiwiatr.pl
e-mail: kasia@slonceiwiatr.pl


WINNICA ZOSTAŁA WŁĄCZONA DO

MAŁOPOLSKIEGO SZLAKU WINNEGO W 2016 R.

Fot. Wiktor Chrzanowski

Jednym z najbardziej udanych debiutów winiarskich ostatnich lat w Małopolsce było pojawienie się niewielkiej jurajskiej Winnicy Słońce i Wiatr. Jej założyciele, Katarzyna i Jacek Fluderowie przez lata wiedli dość aktywne życie – prowadzili sieć sklepów ze sprzętem sportowym i odzieżą outdoorową, chodzili wyczynowo po górach, uprawiali inne sporty – ale kiedy pojawiły się dzieci, postanowili zwolnić tempo i poświęcić się ich wychowaniu. Długo jednak nie usiedzieli bezczynnie w swoim wiejskim zaciszu w Świńczowie koło Ojcowa i szybko znaleźli sobie nowe wyzwanie – winnicę.

Jacek zalicza się do najwyżej cenionych i najbardziej doświadczonych polskich alpinistów, ale jak sam powiedział w jednym z wywiadów, raczej nie interesują go „medialne” wejścia na ośmiotysięczniki. Znacznie bardziej pociągają go trudne technicznie drogi skalne, których przejście wymaga ekstremalnych wyrzeczeń, czasem nawet kilkudziesięciu godzin bez snu i jedzenia. W swojej długiej karierze wspinaczkowej wielokrotnie zmagał się z podobnymi wyzwaniami w różnych częściach świata. Pokonał między innymi najtrudniejszą europejską trasę wspinaczkową Trollvegen w Norwegii oraz legendarną górę Cerro Torre w patagońskich Andach. Międzynarodowy rozgłos przyniosło mu wytyczenie wraz z dwoma kolegami nowej drogi na niemal pionowej wschodniej ścianie Kedar Dome w Himalajach.

Fot.Winnica Słońce i Wiatr

Kasia jest rodowitą Ślązaczką o mieszanych, polsko-niemieckich korzeniach. Przez wiele lat również oddawała się wspinaczkowym pasjom: uprawiała wspinaczkę sportową i skałkową, ale nie stroniła też od naprawdę wysokich gór, jak Himalaje, czy Andy. Zdobyła miedzy innymi wraz z żeńskim zespołem najwyższy szczyt obydwu Ameryk – Aconcaguę. Jest przy tym osobą bardzo sumienną w pracy i nad wyraz skromną.

Swoją winiarską przygodę Kasia i Jacek zaczęli dość niepozornie. W 2011 roku posadzili 40-arową winnicę na skraju sąsiedniej wsi Smardzowice, tuż przy granicy Ojcowskiego Parku Narodowego, w miejscu gdzie dosłownie za miedzą mają swoje plantacje również dwie inne jurajskie winnice: Goja i Krokoszówka Górska. Dzięki temu zresztą nasi początkujący winiarze nie musieli wywarzać wszystkich otwartych drzwi, lecz mogli już co nieco podejrzeć u bardziej doświadczonych sąsiadów zza płotu. Działka położona malowniczo pod ojcowskim lasem okazała się dość trudna w uprawie, jednak ogólne doświadczenia były na tyle pozytywne, że szybko postanowili zadziałać z większym rozmachem i przygotować się do przyszłej komercyjnej produkcji wina.

Trochę czasu zajęło im zdobycie odpowiednich działek, aby rozszerzyć areał uprawy, co w tych bardzo modnych ostatnio podkrakowskich okolicach wcale nie było takie łatwe. W końcu udało się znaleźć dwie parcele w dość rozsądnej odległości od domu i dotychczasowej winnicy: jedną w pobliskich Szczodrkowicach, a drugą w nieco dalej położonych Iwanowicach w dolinie Dłubni. Wiosną 2014 roku działki te zostały obsadzone winoroślą, przez co ogólna powierzchnia upraw zwiększyła się o kolejne półtora hektara. W tym samym mniej więcej czasie obok ich domu w Świńczowie wyrósł niewielki, lecz wygodnie rozplanowany budynek winiarni z pomieszczeniami do produkcji i salką degustacyjną. Wówczas też pojawiła się nazwa winnicy –  Słońce i Wiatr – wymyślona ponoć naprędce przez dzieci założycieli, gdy trzeba było jakoś zaetykietować pierwsze wina przygotowywane do publicznego pokazu.

Owe pierwsze wina, jakie zaprezentowano szerzej na kilku degustacjach (m.in. podczas X Konwentu Polskich Winiarzy w Jaśle) pochodziły z niełatwego, chłodnego rocznika 2014, w którym nawet o wiele bardzie doświadczone winnice miewały problemy z dojrzałością owoców i jakością win, zwłaszcza czerwonych. Nasi debiutanci poradzili sobie jednak z tym trudnym sprawdzianem i zrobili wtedy bardzo udane wina, zarówno białe, jak i czerwone, które od razu zdobyły sobie dobre recenzje krytyków i uznanie publiczności. To był kolejny argument, aby nie zwlekać z rozpoczęciem oficjalnie zarejestrowanej produkcji winiarskiej.

Fot.Winnica Słońce i Wiatr

Wina z rocznika 2015 – który dla odmiany okazał się bardzo ciepły – były więc już przeznaczone na sprzedaż. Parę tysięcy butelek, jakie udało się wówczas zrobić na bazie owoców ze „starej” winnicy w Smardzowicach, z dodatkiem nielicznych gron zebranych z młodziutkich krzewów na pozostałych działkach, rozeszło się dosłownie w kilka miesięcy. Kasia i Jacek bodaj jako pierwsi miejscowi producenci zaczęli regularnie sprzedawać swoje wina w pobliskim Ojcowie. Tłumnie odwiedzający tą popularną miejscowość goście byli więc tego lata mile zaskoczeni, gdy do słynnego tutejszego pstrąga mogli zamówić dobre lokalne wino.

Natomiast rocznik 2016 zaskoczył obfitością plonu, gdyż ze wszystkich trzech parceli zebrano łącznie prawie dziesięć ton winogron! Stanowiło to nie lada wyzwanie logistyczne dla wciąż jeszcze mało doświadczonych winiarzy. Trzeba było bowiem wcześniej zorganizować więcej ludzi do zbiorów, zapewnić więcej zbiorników do produkcji wina, a nawet kupić nową, większą prasę, gdyż dotychczasowa nie byłaby w stanie przerobić takiej ilości winogron. Wszystko się jednak udało,  a młode wino, które właśnie fermentuje zapowiada się bardzo dobrze i można mieć nadzieję, że tym razem nie zabraknie go do następnych zbiorów.

 

Fot.Winnica Słońce i Wiatr

Obecnie Winnica Słońce i Wiatr posiada prawie dwa hektary upraw, rozrzuconych w trzech miejscach na przestrzeni około 10 kilometrów, od skraju Doliny Prądnika, po Dolinę Dłubni. Są to typowe dla Jury lokalizacje na zboczach o różnym nachyleniu i orientacji, w większości południowych, z dominującymi dość ciężkimi glebami gliniastymi na podłożu wapieni. Są one położone na wysokości od około 300 m n.p.m. w Iwanowicach, do prawie 400 m n.p.m. w Smardzowicach. Aby ograniczyć stosowanie oprysków chemicznych przy doborze odmian winorośli, poza jakością uzyskanego z nich wina kierowano się głównie odpornością na choroby grzybowe. Stąd w uprawie znalazły się wyłącznie stosunkowo odporne odmiany mieszańcowe: seyval i solaris na białe, oraz leon millot, marechal foch, regent, rondo, cabernet cantor i cabernet cortis na czerwone. W winnicy w ogóle nie stosuje się herbicydów, a jako nawozu używa się obornika.

W winnicy od początku ustalił się następujący podział pracy: Jacek odpowiada za uprawę winorośli, natomiast Kasia zarządza winiarnią i podejmuje najważniejsze decyzje przy produkcji wina. Jak dotąd, układ ten działa bez zarzutu.

 

Winnica Amonit znajduje się na trasie ZE SŁOŃCEM I WIATREM PRZEZ JURAJSKIE WINNICE

więcej o trasie »