grono1stec1krokoszowkastolstec2janowicedabrowkagajj
jesteś w »Winnice

Winnica Chodorowa

Zbigniew Krzyżak

Chodorowa 60
33-325 Krużlowa Wyżna
Tel. komórkowy: (+48) 663 763 951

strona internetowa: www.winnicachodorowa.pl
e-mail: kontakt@winnicachodorowa.pl

Jest to jeden z ambitniejszych i lepiej przemyślanych projektów winiarskich, jakie ostatnio powstały w Małopolsce. Założona w 2012 roku winnica znajduje się w miejscowości Chodorowa koło Gromnika, na południowym skraju Pogórza Rożnowskiego. Jest to wspólna inicjatywa dwóch zaprzyjaźnionych rodzin: uprawą i produkcją wina kieruje Zbigniew Krzyżak, absolwent podyplomowych studiów enologicznych na UJ, a jego wspólniczka Grażyna Dudek odpowiada za handlową stronę przedsięwzięcia.

Plantacja zajmuje obecnie 1,4 hektara i jest położona na wyniosłym, stosunkowo stromym południowym zboczu, które zapewnia winorośli dobre nasłonecznienie i ochronę przed przymrozkami. Występują tu typowe dla pogórzy gleby fliszowe. Uprawiane szczepy na wina białe, to seyval blanc, hibernal, johanniter, jutrzenka, solaris, bianka i Muskat, na wina czerwone – rondo i regent. W najbliższych latach planuje się powiększenie uprawy o dalsze dwa hektary. Na terenie gospodarstwa znajdują się także resztki starych sadów, z których pozyskuje się jabłka do produkcji cydru.

Powyżej winnicy wznosi się nowoczesny, funkcjonalny budynek winiarni, w którym przewidziano także miejsce dla zorganizowania sporej degustacji. Wina z dziewiczego rocznika 2013 spotkały się z dobrym przyjęciem publiczności i zdobyły już parę medali na konkursach winiarskich. W tym roku rozpocznie się już oficjalnie zarejestrowana produkcja wina i cydru na sprzedaż. Winnica oferuje także komfortowy domek dla gości.

  

  

Winnica Gaj

 

ul Latochówki 5
32-031 Mogilany

strona internetowa: www.facebook.com/winnicagaj

Winnica położona jest w miejscowości Gaj koło Mogilan, kilka kilometrów na południe od granic Krakowa. Znany krakowski przedsiębiorca Andrzej Barański kupił tu niegdyś stary drewniany dom z ogromnym ogrodem i w 2004 roku posadził przy nim parę rzędów winorośli. Z czasem uprawa ta rozrosła się do powierzchni kilkudziesięciu arów. Na łagodnie nachylonym północnym zboczu o gliniastej glebie posadzono tu szczepy kay gray, bianca, rondo, regent, pinot noir, jutrzenka, praire star, swenson i arkadia. Są one uprawiane metodą organiczna, bez stosowania chemicznych oprysków i nawozów sztucznych.

Po latach prób pan Andrzej (któremu w winnicy i piwnicy pomaga dziś córka Maria) zdecydował się produkować tylko wina musujące, wytwarzane starą metodą pierwotnej fermentacji w butelce (tzw. méthode ancestralne), tak jak robiona szampana trzysta lat temu. Są to wina kupażowane z kilku szczepów, fermentowane na dzikich drożdżach, nie siarkowane, nie klarowane i nie filtrowane, które wpisują się w bardzo modny obecnie na świecie nurt „naturalnego winiarstwa”. Zaprezentowane na tegorocznym Konwencie Polskich Winiarzy wino Gajus 2013 stało się jedną z największych sensacji tej imprezy.

Winnica do dziś pozostaje integralną część przydomowego ogrodu, a obok niej znajduje się kolekcja starych odmian drzew owocowych oraz organiczna uprawa warzyw. Niedawno wzniesiono tu stylową piwnicę do produkcji wina wraz z salą degustacyjną. Właściciele na razie nie sprzedają swojej produkcji, ale chętnie ugoszczą zainteresowanych kieliszkiem wina i cydru.

  

  

Winnica Uroczysko

Andrzej Haus

Janowice k. Zakliczyna
33-115 Janowice


e-mail: winnicauroczysko@gmail.com

Dolina Dunajca w okolicach Zakliczyna, to pod względem winiarskim jedno z najbardziej obiecujących miejsc w całej południowej Polsce. Stosunkowo ciepły klimat i dostatek dobrze nasłonecznionych zboczy sprawiają, że powstaje tu coraz więcej winnic. Jedna z najładniej położonych jest Winnica Uroczysko w Janowicach. Posadzona w 2011 roku plantacja o powierzchni 0,8 hektara znajduje się na wyniosłym południowym zboczu wznoszącym się ponad 100 metrów ponad płynącą poniżej rzeką. Jej założyciel Andrzej Haus pochodzi z nieodległej Wytrzyszczki i niegdyś profesjonalnie zajmował się sadownictwem.

W winnicy uprawia się dość szeroki asortyment odmian winorośli, jak seyval blanc, jutrzenka, hiberna, pinot gris i traminer na wina białe, oraz regent, rondo, monarch, cabernet cortis, pinot noir i zweigelt na wina czerwone. W najbardziej stromej części zbocza, gdzie ze względu na bardzo duże ryzyko erozji gruntu zrezygnowano całkowicie z jakiejkolwiek mechanicznej uprawy, krzewy winorośli prowadzi się tradycyjnym sposobem „na głowę”, tak jak to robiono w dawnych winnicach, przed wprowadzeniem traktorów. Pierwsze próbne zbiory przyniosły wina odznaczające się bardzo dobrą koncentracją i aromatem. W najbliższych latach obok winnicy powstanie winiarnia oraz niewielki pensjonat.  

  

  

Autor: Wiktor Chrzanowski 

 

Winnica Koniusza

Andrzej Płyś

Łyszkowice 46
Tel.: 12 412 86 66
Tel. komórkowy: 502 673 820


e-mail: andrzej.plys@gmail.com

Winnica zlokalizowana jest na wysokości 290 m.n.p.m. na glebach lessowych. Warstwa lessu o grubości od 0,6-1.0 m leży na podłożu wapiennym.Stok ma nachylenie od 5-15%w kierunku południowo-zachodnim.Wystawa parceli południowa.

Aktualnie obszar winnicy wynosi ok. 0.9 ha.Od czasu pierwszych nasadzeń w 2005 roku obszar był  corocznie powiększany. Planuje się w przyszłości powiększyć obszar winnicy do 2,5 ha.

Nasadzenia to odmiany białe jak: Seyval Blanc,Bianka, Solaris, Johaniter, Muskat, Jutrzenka oraz czerwone Rondo, Regent, Zweigeld, Marechal Foch, Leon Millo.Winnica zarejestrowana jest w Agencji Rynku Rolnego. Na terenie winnicy wybudowano obiekt przetwórni /przechowalni/,który będzie służył do przyjmowania i przeprowadzania degustacji.

W bliskim sąsiedztwie winnicy znajdują się obiekty wpisane do Małopolskiego Szlaku Architektury Drewnianej: kościoły w Biórkowie Wielkim i w Czulicach. Miłośnicy jazdy rowerem mogą podążać Szlakiem Kościuszkowskim od Koniuszy do nieodległych Racławic.
 
  
  

Winnica Demeter

Weronika i Wiktor Zagórski

ul. Majora Sucharskiego 3
33-180 Gromnik
Tel. komórkowy: (+48) 509 693 311


e-mail: wwzagorscymoto@vp.pl

W ostatnich latach spore skupisko upraw winorośli powstało wokół Gromnika nad Białą. W owym odrodzeniu lokalnego winiarstwa w tej części Pogórza szczególnie zasłużyła się „dynastia” trzech braci Zagórskich, z których każdy stworzył własną winnicę. Tak więc Wiktor założył Winnicę Demeter, własnością Piotra jest Winnica Kuźnia, a Zygmunt posiada Winnicę Sucha Góra. Często występują oni razem na różnego rodzaju spotkaniach i świętach winiarskich, prezentując wspólnie swoje wina.

Winnica Demeter należąca do Weroniki i Wiktora Zagórskich została założona w 2007 roku i dzisiaj zajmuje areał niemal jednego hektara. Znajduje się ona na terenie Gromnika, na południowy zachód od centrum miejscowości. Uprawa jest zlokalizowana w szczytowej partii wyniosłego wzniesienia, na łagodnym południowym stoku, około 370–380 metrów n.p.m. Najważniejsze uprawiane odmiany winorośli, to solaris, johanniter i muscaris na wina białe oraz regent i cabernet carol na wina czerwone. Szczepy te dobrze radzą sobie w tutejszych warunkach i regularnie dają bardzo dobrej jakości wina.

Tutejsze wina regularnie zdobywają wyróżnienia i medale na różnego rodzaju przeglądach i konkursach polskich win. Winnica nie prowadzi jeszcze działalności komercyjnej związanej ze sprzedażą wina. Gospodarze zapraszają jednak do zwiedzania winnicy i na degustacje. Na miejscu jest wygodna altana i grill.

  

  

Winnica Krokoszówka Górska

Bożena i Marek Górscy

Smardzowice 106
32-077 Smardzowice
Tel. komórkowy: (+48) 501 210 873

strona internetowa: www.krokoszowka-gorska.pl
e-mail: poczta@krokoszowka-gorska.pl

Jednym z ciekawszych przedsięwzięć winiarskich w najbliższej okolicy Krakowa jest Winnica Krokoszówka Górska w Smardzowicach koło Ojcowa, której właścicielami są państwo Bożena i Marek Górscy. Winnica jest położona malowniczo na krawędzi Doliny Prądnika, na granicy Ojcowskiego Parku Narodowego. Niewielka z początku plantacja została posadzona w 2005 i następnie powiększona do obecnej powierzchni jednego hektara. Znajduje się tu także niewielka szkółka winorośli.

Winnica słynie przede wszystkim ze swoich czerwonych win, wyrabianych ze szczepów leon millot i marechal foch, które regularnie zdobywają medale na polskich i zagranicznych konkursach. Ciekawe jest także wino białe kupażowane z kilku odmian (m.in. seyval blanc i jutrzenka). W najbliższej przyszłości gospodarze zamierzają zarejestrować komercyjną produkcje i sprzedaż swoich win, dziś można ich spróbować wyłącznie na miejscu.

  

  

 

Autor: Marcin Niemiec /SKYWORKS/

Winnica Smykań

Jakub i Monika Lorek

Pogorzany Smykań k/Szczyrzyca nr 221
34-623 Szczyrzyc
Tel. komórkowy: Jakub Lorek (+48) 660 424 697 Jadwiga Lorek (+48) 606 765 967

strona internetowa: www.ekoagro.pl
e-mail: biuro@ekoagro.pl

Gospodarstwo agroturystyczne Koziarnia w Pogorzanach koło Szczyrzyca, to dziś jeden z najlepszych adresów kulinarnych w Małopolsce. U państwa Lorków jada się znakomicie – świeże ryby, grzyby i inne sezonowe smakołyki z lasu i ogrodu, wypieki i wędliny własnego wyrobu… Marcin Lorek robi jedne z najlepszych serów w regionie, jako jeden z pierwszych sprowadził do nas węgierskie świnie mangalice, a ostatnio w całej Polsce głośno jest o jego cydrach. W tej układance nie mogło oczywiście zabraknąć wina. Pierwsza niewielka winniczka została posadzona w 2005 roku niedaleko zabudowań gospodarstwa, a w 2009 roku posadzono kolejną plantację o powierzchni 70 arów w pobliskiej Słupi.

W nowej winnicy, położonej na ciepłym zboczu uprawia się dość szeroki zestaw szczepów (m.in. regent, rondo, cabernet cortis i marechal foch na wina czerwone, oraz seyval blanc, johanniter, bianca, muskat i pinot gris na wina białe). Poza konwencjonalnymi winami  białymi, różowymi i czerwonymi od paru lat powstają tu udane wina musujące, a także długo macerowane wina białe (tzw. „wina pomarańczowe”),  wyrabiane tradycyjną metodą gruzińską. W tym roku gospodarstwo rozpoczyna zarejestrowaną komercyjną produkcję  win i cydrów.

  

  

Winnica Kuźnia

Joanna i Piotr Zagórscy

ul. Narutowicza 8
33-180 Gromnik
Tel. komórkowy: (+48) 501 279 131


e-mail: kuznia_zagorscy@vp.pl

Należąca do Joanny i Piotra Zagórskich Winnica Kuźnia została założona wiosną 2008 roku i zajmuje powierzchnię około 0,5 hektara. Plantacja ta jest położona na zboczu o słonecznej, południowo-zachodniej wystawie, na wysokości około 300 metrów n.p.m. Podstawowe uprawiane szczepy na wina białe, to solaris i johanniter, a na wina czerwone – bolero, monarch i cabernet carol. Obok nich znajduje się tu także niewielka, doświadczalna plantacja odmian deserowych, w której posadzono kilkanaście nowych selekcji.

Wina z Winnicy Kuźnia były już nieraz prezentowane na ogólnopolskich spotkaniach i konkursach winiarskich, skąd zwykle przywoziły nagrody i wyróżnienia. Do najwyżej cenionych należą tutejsze wytrawne solarisy i cabernety, odznaczające się czystym odmianowym charakterem. Gospodarze zapraszają do odwiedzenia swojej winnicy, położonej malowniczo wśród pagórków, pól i lasów, a także piwnicy, gdzie odbywa się wyrób wina.

Warto w tym miejscu wspomnieć także najmłodszego z braci Zagórskich – Zygmunta, który również odkrył w sobie winiarskie powołanie. Należąca do niego Winnica Sucha Góra zajmuje powierzchnię 0,3 hektara i podobnie jak uprawy jego braci jest położona na terenie gminy Gromnik. Pochodzące z niej wina również zdobyły już kilka wyróżnień na pokazach i konkursach winiarskich.

  

  

Winnica Dosłońce

Zbigniew Zobek

Dosłońce 34
32-222 Racławice
Tel. komórkowy: 504855046


e-mail: zbigniew.zobek@wp.pl

Miejscowość o intrygującej nazwie Dosłońce znajduje się niedaleko Racławic, na ciepłej Wyżynie Miechowskiej. Owe północne kresy Małopolski były dotąd rzadko eksplorowane przez naszych winiarzy, choć oferują bardzo dobre warunki do uprawy winorośli i niegdyś nie brakowało tu winnic. Tamtejsza Winnica Dosłońce została założona w 2006 roku i dziś posiada areał 22 arów. Jej założyciel Zbigniew Zobek planuje jednak powiększenie tej plantacji do około jednego hektara i w tym celu testuje odmiany winorośli do dalszych nasadzeń.

Obecnie uprawia się tu następujące szczepy: bianca, jutrzenka, seyval i muskat na wina białe oraz regent, rondo, leon millot, marechal foch, cabernet dorsa, Roesler i rubinet na czerwone. Winnica jest zlokalizowana na dobrze nasłonecznionym, południowo-zachodnim zboczu, a typowa dla tych okolic lessowa gleba na podłożu margli wapiennych zapewnia dobry drenaż i chroni krzewy winorośli przed nadmierna wilgocią. Winnica na razie nie sprzedaje swoich win, ale właściciel zaprasza winomanów na pogawędkę przy kieliszku.

  

  

 

Winnica Zawisza

Mariusz Chryk

Wesołów 200 k. Zakliczyna
32-840 Zakliczyn
Tel./Fax: (+48) 14 66 53 201
Tel. komórkowy: (+48) 691 671 838

strona internetowa: www.winorosl-mch.eu
e-mail: mariusz.chryk@winorosl-mch.eu

Mariusz Chryk, to w środowisku winiarzy z dorzecza Dunajca niemal instytucja – prowadzi winnicę i szkółkę winorośli, doradza przy zakładaniu nowych plantacji, a jego wina zdobywają medale na każdym konkursie, na którym się pojawią. Pracował kilka lat w szwajcarskich i francuskich winnicach, w końcu osiadł w rodzinnych stronach swojej żony i tu też zajął się uprawą winorośli. W 2005 roku posadził więc kilka arów przy domu w Wesołowie kolo Zakliczyna, a dwa lata później powstała prawie hektarowa winnica w niedalekiej Brzozowej.

Winnica zajmuje dobrze nasłoneczniony stok o wystawie południowo-zachodniej. Uprawia się tu dość różnorodny asortyment szczepów winorośli, zarówno do wyrobu wina, jak i deserowymi. Wina białe powstają z reguły jako jednoodmianowe (m.in. z odmian solaris, johanniter, helios i muskat), a wina czerwone to najczęściej kupaże kilku szczepów (w tym monarch, regent, rondo i różne cabernety). Winnica oferuje także profesjonalne sadzonki winorośli własnej produkcji.

  

  

Winnica Srebrna Góra

 

Al. Konarowa 1
30-248 Kraków
Tel. komórkowy: (+48) 728 431 898

strona internetowa: www.winnicasrebrnagora.pl
e-mail: biuro@winnicasrebrnagora.pl

Największa winnica w Małopolsce (i jedna z największych w Polsce) znajduje się w administracyjnych granicach Krakowa, tuż pod klasztorem oo. kamedułów na Bielanach. Niegdyś bielańscy kameduli wyrabiali własne wino, a pieczę nad klasztorną winnicą i piwnicą sprawował specjalnie do tego wyznaczony „brat wincerz”. Do tych tradycji nawiązuje współczesna Winnica Srebrna Góra, założona w 2010 roku, przez dwóch krakowskich przedsiębiorców: Mirosława Jaxę Kwiatkowskiego i Mikołaja Tyca.

Plantacja o powierzchni 12 hektarów zajmuje południowo-zachodnie zbocze o skomplikowanej strukturze geologicznej (skały wapienne, piaski, gliny, lessy), które wznosi się prawie 80 metrów ponad poziom doliny Wisły. Uprawia się tu zarówno odporne odmiany mieszańcowe (johanniter, solaris, seyval blanc, hiberna i jutrzenka na wina białe, regent, rondo i cabernet cortis na wina czerwone), jak też szlachetne szczepy Vitis vinifera (pinot noir, zweigelt i acolon na wina czerwone oraz chardonnay, pinot gris, riesling, traminer, auxerrois i siegerrebe na wina białe).

Produkcja wina odbywa się obecnie w odremontowanych pomieszczeniach zabytkowej klasztornej obory, docelowo jednak będzie przeniesiona do sąsiedniego, obszerniejszego budynku, który właśnie jest w trakcie odbudowy. W dawnej oborze z znajdą się natomiast pomieszczenia recepcyjne z salą degustacyjną. Za wyrób wina na Srebrnej Górze odpowiada Agnieszka Wyrobek-Rousseau, enolożka z dyplomem prestiżowej uczelni w Montpellier.

  

  

Winnica Kresy

Robert Zięba

Stoki Kresy 35
32-043 Skała
Tel. komórkowy: (+48) 602 611 761


e-mail: winnicakresy@gmail.com

Winnica Kresy znajduje się na terenie przysiółka o tej samej nazwie, w miejscowości Stoki koło Skały, na wapiennym płaskowyżu Jury Krakowskiej. Powstała ona w 2007 roku jako niewielka przydomowa uprawa i z czasem rozrosła się do obecnych 34 arów. Miejsce odznacza się stosunkowo chłodnym mezoklimatem oraz ciężka gliniastą glebą, niemniej założyciel winnicy Robert Zięba okazał się jednak utalentowanym winiarzem i potrafi w tej trudnej lokalizacji uzyskać dużej klasy wina.

Podstawę nasadzeń tworzą cztery odmiany: regent, rondo i cabernet cortis na wina czerwone oraz solaris na wina białe. Winnica jest znana przede wszystkim ze świetnych win różowych, zaliczanych do ścisłej polskiej czołówki, choć dobre są także wina białe i czerwone. W bieżącym roku winnica rozpoczyna zarejestrowana komercyjna produkcję. Na ukończeniu jest nowy budynek winiarni z salą degustacyjną oraz niewielkim pensjonatem. Planuje się też powiększenie winnicy do areału około półtora hektara.

  

  

 

 

Autor: Marcin Niemiec /SKYWORKS/

 

Winnica Zadora

Zofia Michałowska

Szczepanowice 215
33-114 Rzuchowa
Tel. komórkowy: (+48) 502 714 696

strona internetowa: www.mtskrzyp.wordpress.com
e-mail: winnica.zadora@gmail.com

Miejscowość Szczepanowice położona jest w dolinie Dunajca, kilkanaście kilometrów na południe od Tarnowa, w rejonie nazywanym często „polskim biegunem ciepła”. Tu znajduje się Winnica Zadora, założona w 2007 roku przez Zofię i Stanisława Michałowskich. Plantacja ta, o powierzchni około 50 arów posadowiona jest dość łagodnym południowym zboczu górującym ponad zabudową wsi, na dość ciężkiej, gliniasto-piaszczystej glebie, typowej dla tej części Pogórzy.

Jest to jedna z najmniejszych w Polsce zarejestrowanych komercyjnych winnic. Wina państwa Michałowskich cieszą się dużym uznaniem specjalistów i zyskały już sobie grono wiernych amatorów. Najciekawsze wina białe powstają z odmian johanniter, solaris i Phoenix, a czerwone – regent i rondo. Obok domu właścicieli znajduje się nowoczesny budynek winiarni z wygodną salą degustacyjną. Na miejscu możliwe są degustacje i zakup wina.

  

  

Winnica Hybridium

Marcin Pierożyński

Witanowice k. Wadowic
34-103 Witanowice
Tel.: (+48) 501 434 554

strona internetowa: www.hybridium.pl
e-mail: hybridium@hybridium.pl

Marcin Pierożyński założył kilka znanych krakowskich restauracji (w tym kultową ZaKładkę, jeden z najmodniejszych dziś adresów kulinarnych w mieście). Z tej gastronomicznej działalności wyrósł pomysł własnej produkcji wina. Winnica Hybridium  w Witanowicach koło Wadowic została założona w 2009 roku i dziś zajmuje niecałe dwa hektary łagodnie nachylonego południowego zboczą, pokrytego lessową glebą z domieszką piasków i glin. Na wina białe uprawia się tu szczepy hibernal, solaris i bianca, a na czerwone – regent i rondo.

Produkcję wina nadzoruje jeden z weteranów małopolskiego winiarstwa Maciej Kaplita z Winnicy Comte w Kluczach (gdzie też odbywa się cały proces wyrobu). Wina z Witanowic spotkały się z dobrym przyjęciem krytyków i publiczności i zdobyły już kilka medali na konkursach winiarskich. Chwalone są zwłaszcza wina czerwone, które dojrzewają minimum pół roku w beczkach francuskich. Winnica prowadzi zarejestrowaną komercyjną produkcję, a tutejsze wina są dostępne w winotekach i restauracjach.

  

  

Winnica Rodziny Steców

Rafał Stec

Wołowa 60
33-170 Tuchów
Tel. komórkowy: (+48) 728 491 864

strona internetowa: www.facebook.com/winnicarodzinystecow

Jedną z największych sensacji ostatniego rocznika w Polsce stały się wina z mało dotąd znanej Winnicy Rodziny Steców w Tuchowie pod Tarnowem, które gdziekolwiek się pojawiły zdobywały medale i wyróżnienia. Wystarczy tylko wspomnieć cztery złote medale uzyskane na międzynarodowym konkursie Galicja Vitis 2014.  

Winnica została założona w 2007 roku przez Agnieszkę i Rafała Steców i po kilkukrotnych dosadzeniach uzyskała obecny obszar 3 hektarów. Jest ona położona w przysiółku Wołowa, na wysokim, południowo-zachodni zboczu o dość dużym spadku. Występują tam dość zróżnicowane gleby gliniasto kamienne z domieszką piaskowców, łupków i margli. Najważniejsze uprawiane dziś odmiany, to seyval blanc, bianca, hibernal, jutrzenka, johanniter i solaris na wina białe, oraz regent, rondo, marechal foch i leon millot  na czerwone.

Winiarską pasja zaraził się także syn założycieli Michał, który formalnie przejął część winnicy. W tym roku państwo Stecowie rozpoczynają oficjalną produkcję wina przeznaczonego do sprzedaży. W przyszłości planowane jest powiększenie winnicy do areału około 5–6 hektarów i budowa winiarni z prawdziwego zdarzenia, gdyż obecnie produkcja wina odbywa się w weekendowym domu właścicieli. 

  

  

Winnica Amonit

Marcin Niemiec

Al. Parkowa 41
32-043 Cianowice
Tel. komórkowy: (+48) 508 330 014

strona internetowa: www.winnicaamonit.pl
e-mail: winnica.amonit@gmail.com

Marcin Niemiec zaczął swoją przygodę z winoroślą w 2008 roku, gdy posadził koło domu kilka rzędów winorośli. Dziś plantacja ta zajmuje 45 arów. Winnica Amonit położona jest w miejscowości Cianowice koło Skały, na dobrze nasłonecznionym, południowym zboczu, opadającym łagodnie w stronę doliny Korzkiewki. Występuje tu typowa dla regionu wapienna gleba rędzina, składająca się z okruchów skalnych i glin. W nasadzeniach dominują trzy odmiany: johanniter i solaris na wina białe oraz regent na wina czerwone (na próbę posadzono także około 20 innych szczepów).

Wina z winnicy Amonit były prezentowane na wielu degustacjach i spotkały się z bardzo przychylnym przyjęciem. Szczególnie dobrze udają się tu wina białe. W najbliższych latach planowane jest powiększenie winnicy, a także rejestracja komercyjnej produkcji. Wina będą sprzedawane na miejscu, a także w wybranych restauracjach i specjalistycznych sklepach winiarskich.

  

  

 

Autor: Marcin Niemiec /SKYWORKS/

Winnica Nad Dworskim Potokiem

Rolniczy Zakład Doświadczalny Uniwersytetu Jagiellońskiego

Łazy 2
32-765 Rzezawa
Tel.: (+48) 14 612 78 12

strona internetowa: www.winnica-uj.pl
e-mail: adam.kiszka@uj.edu.pl

Należąca do Uniwersytetu Jagiellońskiego Winnica Nad Dworskim Potokiem w Łazach koło Bochni zalicza się do najlepszych w naszym kraju. Pierwsze krzewy winorośli zasadzono już wiosną 2005 roku na powierzchni 30 arów, a w kolejnych latach plantacja ta została powiększona do obecnego areału 3,5 hektara. Obok winnicy powstał też nowocześnie wyposażony budynek winiarni z własnym laboratorium, w którym, obok produkcji wina są prowadzone także zajęcia dydaktyczne w ramach podyplomowych studiów z zakresu enologii.

Winnica ta zajmuje fragment południowego zbocza za zabudowaniami dawnego poklasztornego folwarku. Tytułem eksperymentu posadzono to niemal 20 odmian winorośli, z których większość dobrze sprawdziła się w tutejszych warunkach. Wina z Łazów zdobyły już sporą kolekcję medali na międzynarodowych konkursach winiarskich. Cenione są szczególnie tutejsze wina białe ze szczepów hibernal, seyval, bianca i muskat, a także czerwone marechal foch, regent i rondo. Za prowadzenie winnicy i winiarni od samego początku odpowiada Adam Kiszka, jeden z najbardziej charyzmatycznych polskich winiarzy.

Uniwersytecka winnica jako pierwsza w Polsce już w 2008 roku rozpoczęła zarejestrowaną produkcję i sprzedaż swoich win. Wina te można kupić na miejscu, w sklepiku przy winiarni.

  
  

Winnica Piwnice Antoniego

Antoni Marcinek

Wola Lubecka 15
33-162 Lubcza
Tel. komórkowy: (+48) 608 017 274

strona internetowa: www.piwniceantoniego.eu
e-mail: antonimarcinek@wp.pl

Założona w 2005 roku Winnica Piwnice Antoniego jest rodzinnym przedsięwzięciem państwa Danuty, Antoniego i Damiana Marcinków, którzy prowadzą gospodarstwo agroturystyczne w Woli Lubeckiej kolo Ryglic, na wschodnim skraju Małopolski. Są to dość atrakcyjne pod względem krajobrazowym tereny Pogórza Ciężkowickiego. Licząca obecnie 30 arów (ok. 1200 krzewów) plantacja została posadowiona na dobrze nasłonecznionym południowo-wschodnim zboczu, na stosunkowo ubogiej bielicowej glebie.

Uprawia się tu dość urozmaicony wybór szczepów: seyval blanc, solaris, johanniter, muskat ottonel, aurora, bianca, jutrzenka i ontario na wina białe oraz cabernet cortis, cascade, monarch, regent i rondo na czerwone, a także kilka odmian deserowych. Na ich bazie, obok win odmianowych powstają także dwa autorskie kupaże: biały Danutie i czerwony Vermel. W gospodarstwie znajduje się także pasiekę i są wyrabiane miody pitne. Winnica nie prowadzi jeszcze zarejestrowanej działalności a tutejsze wina i miody są dostępne wyłącznie na miejscu w formie degustacji. Na miejscu możliwy nocleg i wyżywienie.

  

  

Winnica Comte

Maciej Kaplita

ul. Hardego 19
32 -310 Klucze
Tel. komórkowy: (+48) 608 313 988

strona internetowa: www.winnicacomte.pl
e-mail: poczta@winnicacomte.pl

Winnica Comte w Kluczach kolo Olkusza była w poprzedniej dekadzie jednym z najbardziej ambitnych projektów winiarskich w Małopolsce, a jej założyciel Maciej Kaplita, to jeden z najbardziej oryginalnych winiarzy w tym regionie. Winnica powstała w 2004 roku i z czasem rozrosła się do areału  0,8 hektara. Plantacja ta zajęła dwie działki położone na łagodnych południowo-zachodnich i zachodnich zboczach, opadające w stronę pobliskiej Pustyni Błędowskiej. Występują tu typowe dla Jury gleby kamienisto-gliniaste na podłożu skał wapiennych (tzw. rędziny).

W nasadzeniach tych od początku dominowały szlachetne szczepy Vitis vinifera  – dornfelder na wina czerwone i muskat ottonel na wina białe. Flagowym produktem winnicy stal się starzony w używanych beczkach francuskich dornfelder, często typowany jako najlepsze polskie wino czerwone. Na początku obecnej dekady winnicę dosięgła jednak seria katastrofalnych mrozów i przymrozków, a do tego prawdziwe tornado, które przeszło tamtędy latem 2012 roku. Plantacja została wtedy w dużej części zniszczona i dziś znajduje się w odbudowie. Tymczasem Maciej Kaplita doradza w paru innych projektach winiarskich (m.in. w Winnicy Hybridium w Witanowicach).

  

  

Winnica Nad Dobrą Wodą

Katarzyna i Jacek Hamela

Garlica Duchowna 56
32-087 Zielonki
Tel. komórkowy: (+48) 609 646 122


e-mail: khamela@inetia.pl

Niewielka Winnica Nad Dobrą Wodą położona jest w miejscowości Garlica Duchowna koło Zielonek, w odległości zaledwie kilku kilometrów od północnych granic Krakowa. Jej właściciele, Katarzyna i Jacek Hamelowie przed laty przeprowadzili się tu z miasta i dość szybko doszli do wniosku, że uprawa winorośli będzie najlepszą formą zagospodarowania zbocza wnoszącego się ponad ich nowym domem.

Zasadzona w 2006 roku plantacja o powierzchni 0,3 hektara zajmuje środkową część zbocza wznoszącego się ponad doliną niewielkiej rzeki Garliczki. Najważniejsze spośród uprawianych tu szczepów, to seyval blanc, jutrzenka i bianca na wina białe oraz rondo i dornfelder na wina czerwone. Wina państwa Hamelów były kilkakrotnie prezentowane na dorocznych Konwentach Polskich Winiarzy, zdobywając wyróżnienia.

  

  

Winnica Szawapier

Elżbieta i Marcin Pieróg

Stryszawa 815
34-205 Stryszawa
Tel./Fax: (+48) 33 87 47 455
Tel. komórkowy: (+43) 67 64 84 96 08

strona internetowa: www.winnica-szawapier.com
e-mail: office@winnica-szawapier.com

Winnica Szawapier znajduje się w Stryszawie, malowniczej miejscowości letniskowej położonej niedaleko Suchej Beskidzkiej. Jej właścicielami są państwo Elżbieta i Marcin Pieróg, którzy prowadzą tam również gospodarstwo agroturystyczne. Założona w 2009 roku plantacja liczy sobie obecnie 0,75 hektara i jest położona około 450 metrów n.p.m. (a więc dość wysoko, jak na nasze warunki klimatyczne), na dobrze nasłonecznionym południowo-zachodnim stoku.

W winnicy testuje się kilkanaście szczepów, z których jak dotąd najbardziej obiecujące okazały się solaris i bianca na wina białe oraz marechal foch, regent, rondo i rösler na wina czerwone. Właściciele zamierzają w najbliższych latach zarejestrować komercyjną działalność i rozpocząć sprzedaż wina, a także wybudować piwnicę produkcyjną z miejscem do degustacji.