janowicedabrowkastec1Wieliczka1stolGaj1
jesteś w »Aktualności
Propozycja wycieczki dla całej rodziny ENOTURYSTYCZNYMI TRASAMI MAŁOPOLSKI.

WINNICA SMYKAŃ - WIOSKA INDIAŃSKA W SZCZYRZYCU - BROWAR KLASZTORNY CYSTERSÓW W SZCZYRZYCU

PRZYSTANEK NR 1

Rozpoczynając podróż po Beskidzie Wyspowym nie sposób nie odwiedzić gospodarstwa agroturystycznego Koziarnia prowadzonego przez rodzinę Lorków. Sercem i głową przedsięwzięcia jest Pani Jadwiga, której pomagają mąż Marcin i syn Kuba miłośnicy dobrej kuchni i specjaliści od eksperymentów na wszelakich alkoholach.

Fot. Wiktor Chrzanowski

Przy gospodarstwie działa także niewielka winnica która została posadzona w 2005 roku i od przysiółka, w którym położone jest gospodarstwo otrzymała nazwę Smykań. W 2009 roku gospodarze posadzili kolejną plantację o powierzchni 70 arów w pobliskiej Słupi.

W nowej winnicy, położonej na ciepłym zboczu uprawia się dość szeroki zestaw szczepów (m.in. regent, rondo, cabernet cortis i marechal foch na wina czerwone, oraz seyval blanc, johanniter, bianca, muskat i pinot gris na wina białe). Poza konwencjonalnymi winami  białymi, różowymi i czerwonymi od paru lat powstają tu udane wina musujące, a także długo macerowane wina białe (tzw. „wina pomarańczowe”),  wyrabiane tradycyjną metodą gruzińską. Ostatnim pomysłem jest sprowadzenie gruzińskich „amfor” kwewri, używanych tam tradycyjnie do wyrobu wina.

Fot. Wiktor Chrzanowski

Na razie wina Lorków nie są jeszcze sprzedawane, lecz wyłącznie serwowane gościom odwiedzającym Koziarnię jako dodatek do posiłków. Na razie gospodarstwo uruchomiło komercyjną produkcję cydrów w oparciu o surowiec pozyskiwany ze starych sadów w rejonie Raciechowic.

 

Fot. Wiktor Chrzanowski

W 2017 roku gospodarze z wielkim impetem otworzyli na terenie swojego gospodarstwa sezonową restaurację, w której motywem przewodnim jest obróbka wszelkich produktów na ogniu, stąd nazwa restauracji Ogień. Główną atrakcją serwowanych dań jest ich sezonowość a także fakt iż dania przygotowywane są przez uznanych w Polsce szefów kuchni.

Dane kontaktowe:

WINNICA SMYKAŃ

Pogorzany Smykań k/Szczyrzyca nr 221
34-623 Szczyrzyc
tel. 660 424 697, 606 765 967
biuro@ekoagro.pl
www.ekoagro.pl

 

PRZYSTANEK NR 2

Jak już nasze podniebienia zostaną zaspokojone warto udać się do sąsiadów Państwa Lorków do Wioski Indiańskiej w Szczyrzycu, która została usytuowana w starym beskidzkim sadzie.

Fot. Maciej Włodarczyk www.szczyrzyc.in

Przybywając w to miejsce goście będą mieli możliwość obejrzeć naturalnej wielkości, malowane, w pełni wyposażone tipi, ogromny namiot zwany tio-tipi, zdolny pomieścić nawet 50 osób, szałas pary (indiańską saunę), warlodge - specjalny namiot wojenny, a także wystawę rękodzieła Indian mieszkających na preriach - wierne repliki strojów indiańskich sprzed 200 lat, wykonane z tysięcy koralików: koszule wojenne, tomahawki, torby z surowej skóry... i wiele, wiele innych, ciekawych produktów. Czas spędzony w wiosce indiańskiej, związany jest bezpośrednio z opcjami programowymi. Program może trwać 1,5 godz., albo kilka dni. Program realizowany jest bez względu na pogodę. Na terenie wioski znajduje się sklepik z pamiątkami, etnicznymi instrumentami, płytami z muzyką etniczną (m.in. muzyka indiańska) i ekologicznymi produktami z Eko Farmy.

Fot. Maciej Włodarczyk www.szczyrzyc.in

Dane kontaktowe:

WIOSKA INDIAŃSKA W SZCZYRZYCU
Lidia i Maciej Włodarczykowie
tel. 508 111 684, 18 55 55 685
szczyrzyc@wioskaindianska.pl
www.wioskaindianska.pl

      

PRZYSTANEK NR 3

Po zakończonym programie warto udać się do Centrum Szczyrzyca, gdzie znajduje się słynny szczyrzycki browar. Tradycje kuchni beskidzkiej kontynuuje dziś Restauracja Marysia w kompleksie Centrum Turystycznego Ziemi Szczyrzyckiej im. Opata Benedykta Birosa, gdzie Adam Czepiel, inwestor i wykonawca obiektu, zadbał nie tylko o to, by dobrze nakarmić gości, ale i by mogli skosztować "Szczyrzyckiego" - piwa warzonego w restauracyjnym mini browarku. Tradycje warzenia w tamtejszym browarze sięgają 1628 roku, gdzie piwo warzone było jeszcze w drewnianych zabudowaniach. Obecnie właściciele zatroszczyli się również, by goście mogli dowiedzieć się więcej
o miejscowym regionalnym stroju, o zwyczajach i historii tych okolic. A wszystko to dzięki malowidłom zdobiącym ściany restauracji. Rozglądając się na miejscu warto zwrócić uwagę na mapę powiatu szczyrzyckiego z czasów, gdy był gospodarczą potęgą. W drogę powrotną warto zabrać ze sobą piwa w szczególności piwo opackie, grodzisko, a także piwo przeora.


Fot. Maciej Włodarczyk www.szczyrzyc.in

 

Dane kontaktowe:

BROWAR KLASZTORNY CYSTERSÓW
Szczyrzyc 195, 34-623 Szczyrzyc
tel. 18 3320573, 660752561, 60644840
biuro@browarszczyrzyc.pl
www.browarszczyrzyc.pl


 

Archiwum: