Spotkanie z Winnicą Wieliczka już 21 marca !!!

WINO., portal Winicjatywa oraz pismo Ferment zapraszają na kolejne spotkanie w ramach cyklu, którego celem jest prezentacja różnych regionów produkcji wina w Polsce i pochodzących z nich najlepszych producentów. 

Przewodnikiem w tej podróży są sami winiarze, a moderatorem Maciej Nowicki. Spotkania mają charakter niezobowiązującej rozmowy połączonej z degustacją win oraz serów zagrodowych z danego regionu.

Gościem kolejnego spotkania szóstego sezonu Korków będą Agnieszka Rousseau i Piotr Jaskóła z Winnicy Wieliczka, która powstała nad szybem dawnej kopalni. Nad biodynamicznym gospodarstwem, którego częścią jest winnica, czuwa Piotr, a Agnieszka opiekuje się zlokalizowaną nieopodal, w sąsiedztwie kościoła Michalitów winiarnią. Ich domeną jest winorośl szlachetna (m.in. chardonnay i merlot) i wina jednoszczepowe. Wytwarzają także cydry ze starych odmian jabłek.

Lista degustowanych win:

🍷 Riesling szumiący 2021

🍷 Cuvée Seraf 2021

🍷 Cuvée Leda 2021

🍷 Merlot Rosé 2021

🍷 Pinot Noir 2018

🍷 Cuvée Regis 2019

🍷 Jantar 2019

🍷 Riesling 2018

Lista degustowanych serów (wkrótce)

Winnica Wieliczka – założone w 2013 roku 15 ha biodynamiczne gospodarstwo znajdujące się w Wieliczce, w którym oprócz krzewów winnej latorośli (1,5 ha), uprawiane są także rośliny oleiste i rośliny uprawne (m.in. len zwyczajny, gryka zwyczajna, gorczyca biała, koniczyna biała, słoneczniki), drzewa i krzewy owocowe (m.in. stare odmiany jabłek, gruszek, śliwek, wiśni i czereśni) oraz zioła, zarządzane z szacunkiem dla natury, bez wykorzystywania chemii stosowanej w rolnictwie konwencjonalnym. W winnicy uprawia się jedynie odmiany winorośli szlachetne vitis vinifera (riesling, chardonnay, grüner veltliner, muscat, sauvignon blanc, merlot, cabernet sauvignon i pinot noir). Oprócz win gospodarstwo wytwarza także cydry (wytrawne i półwytrawne), organizuje degustacje, zajęcia tematyczne oraz szkolenia.

Agnieszka Rousseau – enolożka z Diplôme National d’Œnologue najstarszej francuskiej uczelni winiarskiej (Uniwersytetu w Montpellier), z doświadczeniem winiarskim na obu półkulach (Francja, Nowa Zelandia, Australia, Szwajcaria, Indie, Rosja, Rumunia i Polska); autorka artykułów w prasie specjalistycznej oraz pierwszej książki po polsku o produkcji cydru (Cydr z polskich jabłek); współzałożycielka i vice przewodnicząca stowarzyszenia Women and Wines of the World oraz współorganizatorką konkursu w Monte Carlo (Monako); przewodnicząca jury międzynarodowego konkursu Femmes et Spiritueux du Monde; wykładowca Uniwersytetu Jagiellońskiego, ekspert współpracujący z KKŻ FAO/WHO w Polsce w zakresie zagadnień związanych z winem. Piotr Jaskóła – absolwent Wydziału Leśnego Akademii Rolniczej w Krakowie, ekolog łączący wiedzę z intuicją, założyciel Śląskiego Stowarzyszenia Winiarzy i jego wieloletni prezes. To on odkrył wyjątkowe siedlisko Winnicy Wieliczka i uparł się, by założyć tam uprawę bez udziału chemicznych środków ochrony roślin.

Po degustacji będzie możliwość zakupu wybranych win oraz serów w cenie producenta.

Po degustacji będzie możliwość zakupu wybranych win w cenie producenta.

Kolejna edycja festiwalu Polskie wina vol. 10 odbędzie się 17 czerwca 2023 roku 🍷

Członkom WINO. Klub przysługuje 10% rabatu

Przewiń do góry
Skip to content