W ramach pożegnań z Karnawałem 2023 WINIARNIA zaprasza na wyjątkową degustację win z Polski. W piątek, 17 lutego (18:00) *spotkanie degustacyjne, podczas którego zapoznają się Państwo z winami pochodzącymi z dwóch winnic z Jury Krakowsko – Częstochowskiej: 

Winnicy Goja oraz Winnicy Pałac Minoga.


Gospodarze podczas spotkania będą uzasadniać, dlaczego na półkach ich Piwniczki zagościły wina właśnie z tych winnic:

Solario – Winnica Goja
Solario to delikatne białe wytrawne wino powstałe z selekcjonowanych owoców szczepu Solaris. Delikatnie owocowe z aromatami jabłek, gruszki i cytryny oraz pikantnym grapefruitowym zakończeniem, o jasno żółtej barwie, krągłe i świeże w smaku, o wyważonej kwasowości.

Marcello – Winnica Goja
Wytrawne wino czerwone ze szczepu Marechal Foch. Posiada pełny owocowy aromat zdominowany przez nutę czereśniową i suszonych śliwek. Średnią zawartością tanin sprawia, że wino jest gładkie i łagodne, niska kwasowość powoduje, że możemy odczuwać delikatną słodycz.

Regalio – Winnica Goja
Wino czerwone, wytrawne o rubinowej barwie, zrobione z trzech szczepów winorośli: regent, marechal foch, leon millot. Wyraziste i dobrze zbudowane, łagodne i pełne w smaku. Niska kwasowość pozwala odczuć delikatną słodycz tego wina pomimo, że jest ono wytrawne. Charakterystyczny bukiet wyróżnia się owocami jeżyn, borówki, czereśni, suszonej śliwki. Leżakowane w drzewie dębowym.

LEON MILLOT – Winnica Pałac Minoga
Czerwone wino wytrawne, które leżakowało minimum przez 6 miesięcy w beczkach z najszlachetniejszego dębu francuskiego. Niska kwasowość, w nosie tytoń, wiśnia, czarna porzeczka i bez. Wino z 2019 roku otrzymało srebrny medal na XI Ogólnopolskim Konkursie Win AD 2020 w Zielonej Górze.

SOLARIS – Winnica Pałac Minoga
Białe wino wytrawne, zrównoważone, w nosie wyczuwalne aromaty owocowo-kwiatowe. Towarzysz dla sałatek, warzyw, grzybów, makaronów, drobiu, ryb, cytrusów.

ZAPRASZAMY! *Spotkanie potrwa około 2 godzin, minimalna ilość uczestników: 5 osób (łącznie).

Przewiń do góry
Skip to content