Kolacja pn. "Smaki jesieni na Małopolskim Szlaku Winnym"

9 września odbyła się pierwsza kolacja komentowana na Małopolskim Szlaku Winnym. W miejscu wyjątkowym i zachwycającym, czyli w Winnicy Gródek.Kolacja poprzedzona była krótkim spacerem po Winnicy Gródek oraz opowieściami Pani Eweliny o historii tego miejsca, o pasji do winiarstwa…

Wstępem do kolacji „Smaki jesieni na Małopolskim Szlaku Winnym” była krótka opowieść Wojciecha Bosaka o 11 latach Małopolskiego Szlaku Winnego…

Nasi Goście podczas kolacji kosztowali KOZIEGO SERA W POPIELE z gospodarstwa Katrovia w Łososinie Dolnej Z KONFITURĄ Z WINOGRON SOLARIS zebranych w Winnicy Gródek I KWIATEM SZAŁWII oraz WINO SOLARSI 2022 z Winnicy Gródek.

Kolejno podana została selekcja CHLEBÓW RZEMIEŚLNICZYCH Z PIEKARNI NONNA MARIA w Krakowie, upieczonych z dawnych rodzajów ziaren, m.in. płaskurki, pszenicy perskiej, orkiszu. Ziarno pochodzi od lokalnych ekologicznych producentów m.in. uprawy Zdrowy Kłos pod Tarnowem i gospodarstwa Gorzkowskich w Zastowie niedaleko Krakowa. Do pieczywa podano MASZŁO O TRZECH SMAKACH: Z PUDREM Z LESNYCH GRZYBÓW, WĘDZONĄ SOLĄ ORAZ KARMELIZOWANĄ CEBULĄ.

Swoich sympatyków zyskała przystawka czyli WĘDZONA GĘŚ z Gospodarstwa w Zagórzu niedaleko Chrzanowa z KURKAMI Z BESKIDU WYSPOWEGO oraz MUSZTRDOWIEC Z GOSPODARSTWA JEDynie w Wawrzenczycach. W potrawie wykorzystano też dressing z miodu spadziowo-cebulowego (gospodarstwo Morawscy) i octu jabłkowego (Róże i Ska) oraz wino RONDO-REGENT 2017 z Winnicy Gródek.

Zaskoczeniem był PSTRĄG ZE STAWÓW PRZY MŁYNIE W ŻMIĄCEJ podany W FORMIE TATARA z drobno siekanym OGÓRKIEM oraz PŁATKAMI FERMENTOWANEJ I PIKLOWANEJ RZODKIEWKI. Całość posypano WIÓRKAMI Z SUSZONEGO JAJKA oraz do tego wino RIESLING 2020 z Winnicy Gródek.

Niewielkie danie, które było zapowiedzią czegoś większego i oczyściło nasze kubki smakowe – Intermezzo…
Kostka z drobno pokrojonego JABŁKA OD TŁOCZNI OWOCÓW PAWŁOWSKI W ŻBIKOWICACH i kwaśnym DRESSINGIEM Z DROBNO SIEKANĄ KOLENDRĄ.

ŻEBRO WOŁOWE wolno pieczone, a następnie osmalone na grillu w winnicy, podane NA PUREE Z BIAŁYCH WARZYW KORZENIOWYCH Z GOSPODARSTWA GORZKOWSKICH w Zastowie (pietruszka, seler, ziemniaki, pasternak). Podane ZE ŚWIEŻYM SZCZYPIOREM I KWIATAMI JADALNYMI oraz wino CUVEE ROUGE 2020 z Winnicy Gródek.

Na deser KOZI SERNIK NA ZIMNO Z WINOGRONAMI Z ODMIANY RONDO (oczywiście z Winnicy Gródek) macerowanymi w różowym winie z tej samej odmiany, podany Z KRUSZONKĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY I MIGDAŁÓW do tego wino RONDO ROSE 2021.

Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.

Autorem zdjęć jest  TIMDEMSKI

Przewiń do góry
Skip to content